Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

V Festiwal Zupy w "Gastronomiku"

V Festiwal Zupy w

Impreza odbywa się cyklicznie w ramach Dni Otwartych Szkoły. Uczniowie prezentowali swoje osiągnięcia i umiejętności młodszym kolegom na specjalnie przygotowanych stoiskach. Cukiernik, piekarz, technik hotelarstwa, to tylko niektóre z zawodów, w których kształcą się uczniowie „Gastronomika”.

- W pierwszym etapie wybraliśmy dwanaście drużyn czteroosobowych, które przedstawiły nam swoje pomysły na zupę według autorskiego przepisu – mówi Halina Kutkowska, nauczyciel przedmiotów zawodowych. Zupy były prezentowane dla jury oraz dla publiczności. Zarówno jedni jak i drudzy wyłonili w ramach głosowania najsmaczniejsze i najoryginalniejsze danie. Do tego dnia nasi uczniowie przygotowują się od około 12 miesięcy. Muszą przede wszystkim wyszukać ciekawy przepis, wybrać opiekuna spośród nauczycieli, który im podpowiada i ich ukierunkowuje. Oczywiście ostateczny efekt zależy od samych uczniów.

Zarówno pomysły na przepis jak i nazwy zup były mocno zróżnicowane i bardzo zaskakujące. Goście szkoły mogli spróbować np. "Zupy Parysa", "Meksykańskiej zupy Seedy Gonzales”, "Zupy Kucziłała", "Słoneczne Żniwa" czy też "Pomidori Con Carne Macinata".

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+

V Festiwal Zupy

Jury oceniało zupę pod paroma aspektami - Mamy specjalne karty, w których zaznaczamy ocenę zupy w skali od 1 do 5 w kategoriach: wygląd ogólny, konsystencja, zapach, smak oraz pomysł na zupę czyli jej oryginalność - informuje Bożena Puton, wicedyrektor ZSSiH.

- Moja drożyna przygotowała "Hiszpańską zupę pomidorową". Jest ona stworzona na bazie pomidorów, papryki oraz czosnku, została podana z grzankami nacieranymi czosnkiem. Jesteśmy zafascynowani kuchnią hiszpańską, dlatego też postanowiliśmy zaprezentować zupę w tym klimacie – mówi Karolina Wesołowska, uczennica II klasy.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

- My przygotowaliśmy zupę o nazwie "Pomidori Con Carne Macinata". Składa się z kuleczek z mięsa mielonego, sera żółtego oraz papryczki chili. Lubimy kuchnię włoską, dlatego też postanowiliśmy pomieszać ją z kuchnią polską – mówi Mateusz Chojnacki, uczeń biorący udział w konkursie.

Jury zadecydowało, że najlepszym daniem prezentowanym na festiwalu była zupa o nazwie "Dyniowa fantazja". Drugie miejsce otrzymała grupa, która zaprezentowała "Słoneczne żniwa", trzecie miejsce należy do autorów przepisu na "Zupę z masłem orzechowym". Jury wyróżniło także cztery drużyny, które zostały zaproszone do radomskich restauracji na obiad. W drugiej kategorii, w której decydowała publiczność pierwsze miejsce zajęła "Hiszpańska zupa pomidorowa".

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy