Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

Rak nie zawsze jest groźny. Bywa smaczny

Rak nie zawsze jest groźny. Bywa smaczny

W środę, 22 kwietnia w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich odbył się po raz pierwszy regionalny konkurs kulinarny "Pasja smaków".  Uczniowie ze szkół z  Radomia i regionu prezentowali swoje popisowe dania przed jury. Bezkonkurencyjna okazała się potrawa z rakiem. 

Dwuosobowe drużyny z radomskich szkół oraz z Pionek, Szydłowca, Białobrzegów, Kozienic,   Przysuchy i Pogroszyna mogły zaprezentować swoje umiejętności kulinarne, wykazać się niezwykłą pomysłowością i oryginalnością w przygotowaniu konkursowych potraw. Motywem przewodnim konkursu były potrawy mączne.  Dla większości uczestników inspiracją w gotowaniu były smaki pochodzące z  różnych regionów świata. 

- To jest pierwszy tego typu konkurs zorganizowany przez Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich i mamy nadzieję, że na stałe wpisze się w tradycję naszej szkoły  - mówiła Bożena Puton, wicedyrektor ZSSiH.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+

Konkurs był dwuetapowy. W pierwszym wyłoniono laureatów w szkołach gastronomicznych w Radomiu i regionie, w drugim trzeba było zwycięską potrawę zaprezentować jury. - Ideą konkursu jest zaszczepienie w uczniach pasji smaków, tak jak głosi tytuł. Pragniemy ich  zmotywować do tego, żeby potrafili szukać w rodzimych produktach czegoś, co jest niebanalne, piękne i ciekawe - tłumaczyła Halina Kutkowska, nauczyciel i współorganizator imprezy.

Regionalny konkurs "Pasja Smaków" w ZSSiH

Uczestnicy konkursu mieli dwie godziny na przygotowanie potrawy i nie mogli korzystać z żadnych półproduktów. Regulamin nie nakazywał, z jakiej kuchni ma się wywodzić danie. - My przygotowałyśmy potrawę gruzińską. I specjalnie sprowadziłyśmy pewną przyprawę prosto z Gruzji. Chcemy popularyzować smaki, które w naszej kuchni nie są jeszcze dobrze znane – mówiła Marta, uczennica Niepublicznej Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Pogroszynie. Natalia Maj i Martyna Głąbikowska, uczennice Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Białobrzegach przygotowały własną kompozycję. - Nie korzystałyśmy z żadnych receptur - zapewniały. - Nasze danie to placki z mąki, którą same zrobiłyśmy z pestek dyni. Do tego puree z pietruszki i czarnego sezamu.

Jurorzy oceniali nie tylko smak i zapach dań, ale również aranżację, pomysłowość, styl pracy i czystość w trakcie gotowania. Najsmaczniejszą okazała się potrawa drużyny z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej z Radomia. Dziewczyny przygotowały ravioli ze szpinakiem i szyjkami krabowymi podane ze spaghetti z marchewki; całość została udekorowana rakiem. Weronika Szewczyk i Natalia Ochyńska wygrały konkurs, a ponadto zdobyły indywidualną nagrodę za najlepszy smak, przyznaną przez powstającą radomską restaurację La Melisa. Drugie miejsce przypadło uczennicom z Zespołu Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu za naleśniki z kurczakiem, mozzarellą i serem pleśniowym z sosem kurkowym, serwowane z sałatką z roszponki, truskawek i karmelizowanym jabłkiem. Natomiast trzecie miejsce zdobyła drużyna z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Białobrzegach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

- Poziom konkursu był naprawdę bardzo wysoki, niektóre grupy bardzo się postarały. Widać, że uczestnicy mają talent i potencjał, i jak najbardziej powinni dalej kształcić się w tym kierunku – mówiła Wiktoria Orłowska, jedna z jurorek.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy