Znamy już składy jury Kameralnego Lata

Znamy już składy jury Kameralnego Lata
Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ
Znane są już składy jurorskie konkursów filmowych KAMERALNEGO LATA. Na czele Jury Konkursu Głównego stanie Radosław Piwowarski. Konkurs Filmów Niezależnych ocenią filmoznawcy i krytycy filmowi. W trzecim konkursie KAMERALNEGO LATA, Konkursie Filmów Odrzutowych HYDE PARK, Jury wyłaniane będzie spośród publiczności obecnej na pokazach.


Jury Konkursu Głównego:

RADOSŁAW PIWOWARSKI - Przewodniczący Jury *Reżyser, scenarzysta. Absolwent Wydziału Reżyserii PWSTiF w Łodzi. Członek Zespołu „X” Andrzeja Wajdy, następnie Zespołu „Rondo” Wojciecha Hasa.  Autor filmów fabularnych, dokumentalnych i spektakli Teatru Telewizji. Zrealizował 9 filmów kinowych - m.in.: „Yesterday”, „Marcowe Migdały” , które zdobyły wiele nagród na całym świecie, miały - i mają - wierną i liczną widownię. Stworzył całą konstelację gwiazd polskiego kina - Krystyna Feldman, Joanna Pacuła, Katarzyna Figura, Maria Seweryn, Anna Przybylska, Małgorzata Socha, Małgorzata Rożniatowska, Stanisław Brudny, Piotr Siwkiewicz, Andrzej Zieliński, Robert Gonera i wielu innych. Dla telewizji zrealizował filmy dokumentalne, pierwszą polską telenowelę, „Aby do Świtu”, filmy telewizyjne („Królowa Chmur”) oraz seriale. Jest wykładowcą w Warszawskiej Szkole Filmowej.

Wybrana filmografia:

1997 - „CIEMNA STRONA WENUS”
1996 - „AUTOPORTRET Z KOCHANKĄ”
1993 -  „KOLEJNOŚĆ UCZUĆ”
1989 - „MARCOWE MIGDAŁY”
1987 - „POCIĄG DO HOLLYWOOD”
1984 - „YESTERDAY”
Seriale:

Od 2004 - „STACYJKA”
Od 1999 - „NA DOBRE I NA ZŁE”
Od 1999 - „PALCE LIZAĆ”
1997 - 2010 - „ZŁOTOPOLSCY”
1981 - „JAN SERCE”

AGNIESZKA GLIŃSKA - Montażystka filmowa. Studiowała kulturoznawstwo (specjalizacja: film) na
Uniwersytecie Łódzkim oraz montaż w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Członek Polskiego Stowarzyszenia Montażystów. Filmy, które montowała zdobyły nagrody na wielu prestiżowych festiwalach w Polsce i za granicą. Jeden z nich: "Wszystko, co kocham" wreżyserii Jacka Borcucha był polskim kandydatem do Oscara.

Wybrana filmografia:

2014 - „DIFRET”, reż. Zeresenay Berhane Mehari
2014 - „JEZIORAK”, reż. Michał Otłowski
2012 - „I WANT (NO) REALITY”, reż. Ana Brzezińska
2012 - „YUMA”, reż. Piotr Mularuk
2010 - „KRET”, reż. Rafael Lewandowski
2010 - „MATKA TERESA OD KOTÓW”, reż. Paweł Sala
2009 - „WSZYSTKO, CO KOCHAM”, reż. Jacek Borcuch



ANNA MUCHA - Aktorka filmowa, telewizyjna i teatralna. Zagrała w kilkunastu polskich filmach, pracowała z Andrzejem Wajdą ("Korczak", "Panna Nikt"), Stevenem Spielbergiem ("Lista Schindlera"), Olafem Lubaszenką ("Chłopaki nie płaczą"), Juliuszem Machulskim, Januszem Zaorskim, Krzysztofem Tchórzewskim, Jackiem Bromskim, Wojciechem Pszoniakiem. Popularność przyniosły jej role w "Młodych Wilkach 1/2" Jarosława Żamojdy oraz w serialu telewizyjnym "M jak Miłość". W teatrze debiutowała w „Bombie” Macieja Kowalewskiego w Teatrze na Woli. Od 1999 roku związana z polskimkinem niezależnym.

Wybrana Filmografia:

2015 - „WKRĘCENI 2”, reż. Piotr Wereśniak
2014 - „SĄSIADY”, reż. Grzegorz Królikiewicz
2011 - „OCH KAROL 2”, reż. Piotr Wereśniak

2000 - „CHŁOPAKI NIE PŁACZĄ” , reż. Olaf Lubaszenko
2000 - „PRACOWNIA KRAWIECKA”, reż. Wojciech Pszoniak
1997 - „KSIĘGA RAJU”, reż. Robert Gliński
1997 - „MŁODE WILKI 1/2”, reż. Jarosław Żamojda
1996 - „PANNA NIKT”, reż. Andrzej Wajda
1993 - „LISTA SCHINDLERA”, reż. Steven Spielberg
1990 - „FEMINA”, reż. Piotr Szulkin
1990 - „KORCZAK”, reż. Andrzej Wajda

Seriale:

2015 (od 2003) - „M JAK MIŁOŚĆ”
2015 - „UWIKŁANI”
2010 - 2011 - „PROSTO W SERCE”
2010 - „USTA USTA”

insp. GRZEGORZ JACH - Pełnomocnik Komendanta Głównego Policji  ds. promocji bezpieczeństwa
publicznego, pedagog i reżyser teatralny. Założyciel warszawskiego teatru Scena 07 (1996), twórca Centralnych Artystycznych Akcji Letnich (1997-2006), autor Ogólnopolskiego Programu Edukacyjno-Profilaktycznego "Profilaktyka a Ty" (od 2006 r. - www.pat.policja.gov.pl). Szef ogólnopolskich akcji profilaktyczno-artystycznych "Przystanek PaT" (od 2006 r.), inicjator Zrywu Wolnych Serc w Ogólnopolskim Głosie Profilaktyki (od2012 r.). Społeczny Doradca Rzecznika Praw Dziecka. Kawaler Orderu Uśmiechu.



ERYK LUBOS - Aktor filmowy i teatralny. Absolwent Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej we Wrocławiu. Występował w Teatrze Współczesnym we Wrocławiu oraz w TR w Warszawie. Laureat nagrody im. Zbyszka Cybulskiego dla najlepszego aktora młodego pokolenia w 2009 r. Nagradzany za najlepsze role: w 2008 r. na Festiwalu Filmowym w Gdyni za rolę Indora w filmie "Boisko bezdomnych" w reżyserii Kasi Adamik, na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym na Cyprze w 2010 r. za rolę Igora w „Mojej Krwi” w reżyserii Marcina Wrony oraz w 2012 roku na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Karlowych Warach za rolę Erykaw filmie "Zabić bobra" w reżyserii Jana Jakuba Kolskiego.

Wybrana Filmografia:
2014 - „ARIZONA W MOJEJ GŁOWIE”, reż. Matthias Huser
2014 - „POD MOCNYM ANIOŁEM”, reż. Wojtek Smarzowski
2013 - „DROGÓWKA” , reż. Wojtek Smarzowski
2012 - „ZABIĆ BOBRA”, reż. Jan Jakub Kolski
2012 - „DZIEWCZYNA Z SZAFY”, reż. Bodo Kox
2010 - „WENECJA”, reż. Jan Jakub Kolski
2010 - „SKRZYDLATE ŚWINIE”, reż. Anna Kazejak
2010 - „TRICK”, reż. Jan Hryniak
2009 - „DOM ZŁY”, reż. Wojtek Smarzowski ,
2009 - „MOJA KREW”, reż. Marcin Wrona
2009 - „JANOSIK. PRAWDZIWA HISTORIA”, reż. Agnieszka Holland i Kasia Adamik
2008 - „BOISKO BEZDOMNYCH”, reż. Kasia Adamik

Seriale:
2012 - „MISJA AFGANISTAN”, reż. Maciej Dejczer, Grzegorz Kuczeriszka
2005 - „OFICER”, reż.  Maciej Dejczer

Jury Konkursu Filmów Niezależnych

PIOTR CZERKAWSKI - Krytyk filmowy, dziennikarz kulturalny. Autor recenzji, artykułów i wywiadów publikowanych między innymi w „Kinie”, „Ekranach” i „Odrze”. Prelegent, wykładowca Akademii Filmu Polskiego oraz juror festiwali filmowych w Polsce i za granicą. Współautor książek o twórcach współczesnego kina, między innymi: „Zanussi - przewodnik Krytyki Politycznej”, „Chęciński” i „W drodze do sąsiada. Polsko-niemieckie spotkania filmowe”. Autor bloga „Cinema Enchante” nominowanego do NagrodyPISF 2014 w kategorii „Portal internetowy lub blog filmowy”


OLA SALWA -Dziennikarka i recenzentka filmowa. Zaczynała kilkanaście lat temu w Filmwebie, potem przez lata pisała do "Filmu" i "Przekroju", teraz między innymi do "Kina", "Polityki" i "Magazynu Stowarzyszenia Filmowców Polskich". Ulubiony reżyser: Carlos Reygadas. Ulubione miejsce w kinie: pierwszy fotel z lewej strony. Należy do FIPRESCI i zna tylko dwie kategorie filmów: filmy dobre i filmy niedobre. W Radomiu będzie po razpierwszy.









MATEUSZ WERNER
- Filozof kultury, eseista, krytyk filmowy, doktor nauk humanistycznych.
Ukończył Wydział Polonistyki UW i Szkołę Nauk Społecznych przy Instytucie Filozofii i Socjologii PAN. Doktorat o nihilizmie i nowoczesności obronił w Instytucie BadańLiterackich PAN. Wykładał gościnnie na filmoznawstwie w warszawskiej SWPS, w łódzkiej Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej oraz na polonistyce UW i w Instytucie Kultury UW. Współtworzył programy filmowe w telewizji publicznej: „Seans filmowy” i „Pół serio”. Kierował Galerią Sztuki Filmowej w warszawskiej Zachęcie. W latach 2001-2010 kurator programu filmowego w Instytucie Adama Mickiewicza. Redaktor kwartalnika„Kronos”. Adiunkt na Wydziale Nauk Humanistycznych UKSW.

8. Ogólnopolskie Spotkania Filmowe KAMERALNE LATO odbędą się w Radomiu w
dniach 5-11 lipca 2015 roku.

FILMFORUM

Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

#WieszPierwszy

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Ostatnio komentowane

Radosław Witkowski: „Radni PiS chcą nadal toczyć bezsensowną wojnę”

~ Do pluralizm: " Instancyjnosc była porównanie m, bo RIO może również przyznać rację radzie. " Czy naprawdę jesteś aż tak tępy, żeby zakładać, że RIO przyzna rację radzie glosującej wbrew uprzedniej opinii tegoż RIO? To by znaczyło, że RIO samo siebie neguje. Instancyjność to jest, i owszem, ale w tym, że od decyzji RIO teraz rada się odwołuje do sądu, co tak bardzo ubodło Witkowskiego, że uruchomił swoją farmę trolli. Przecież sąd administracyjny także działa na podstawie konstytucji, więc skąd ten wściekły atak na radę za to, że realizuje możliwości prawne jakie daje konstytucja? Czyżby konstytucja była dobra tylko wtedy, kiedy interpretuje ją wasza kasta? "System nie daje radzie możliwość stawania okoniem wobec faktów tylko kontroli władzy wykonawczej prezydenta. " Ależ oczywiście, że daje! Gdyby nie dawał, to nie zapluwałbyś teraz monitora we wściekłym szale, bo rada by nie miała uprawnienia do głosowania absolutorium wbrew opinii RIO (bo takie glosowanie w ogóle nie musi być dopuszczone jeśli ustawodawca tak zdecyduje), ani nie miałaby możliwości odwoływania się do sądu administracyjnego. Tak właśnie działa idiotyczny system. Ja bym nawet się zgodził z tym, że rada nie powinna negować faktów za pomocą głosowania, ale: 1. fakt, to nie koniecznie to, co stwierdza jakikolwiek organ, bo np. RIO też może się pomylić, bredzić na polityczne zamówienie itp.; 2. jeśli sprawa dotyczy faktów, to ustawodawca nie powinien umożliwiać głosowania nad faktami, bo z natury rzeczy są one niegłosowale. A skoro jednak umożliwił, to pretensje należy kierować do niego a nie do tych, którzy głosują. Moim zdaniem tylko skończony tępak nie jest w stanie tego zrozumieć, ale to tylko moje zdanie i nie kieruję go do nikogo osobiście:) "A Ty będziesz o prxyklepywaniu przez radę decyzji RIO. Jakby nue było po myśli Witkowskiego to byś się rozwodził haka to obiektywnie mądra instytucja. Typowy troll. Nazwij kogoś trollem to Ciebie nie nazwą. Wyp..." Ten fragment polecam uwadze moderatora. Nawet gdyby nie był to bezsensowny bełkot, to nie zniżę się do poziomu dyskusji famy Witkowskiego.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Polecamy