
- W ramach konkursu, w ciągu dwóch miesięcy od szkolenia, w miejscu pracy miał nas odwiedzić tzw. tajemniczy klient, aby incognito sprawdzić nasze umiejętności oraz wiedzę zdobytą podczas szkolenia. Później okazało się, że jako jedyny z Radomia, zostałem wybrany do ogólnopolskiego finału, w którym oprócz mnie znalazło się 11 osób - mówi Jarosław Górski i podkreśla, że w części finałowej, jedną z ważniejszych kwestii, do której jurorzy przywiązywali uwagę, był sam sposób nalewania piwa. Poza tym bardzo wnikliwie oceniali technikę podawania tego trunku.
-Szklanka musiała mieć odpowiednią temperaturę, natomiast sama pianka nie mogła mieć widocznych bąbelków. Dobre piwo charakteryzuje się trwała pianą, dlatego też jurorzy sprawdzali czas utrzymywania się jej na powierzchni piwa. Następnie rozpoczął się test zawierający zarówno pytania otwarte, jak i zamknięte. Okazało się, że byłem jedną z dwóch osób, które najlepiej sobie z nimi poradziły. Częścią eliminacji była także rozmowa z jurorami, podczas której bramanom były zadawane przeróżne pytania - jedne łatwiejsze, drugie trudniejsze. Ja akurat musiałem wyjaśnić dlaczego moim zdaniem to piwo jest wyjątkowe. Postanowiłem poruszyć kwestie związane z jego historią, smakiem oraz samą produkcją. Myślę, że właśnie ta rozmowa zaważyła o zdobyciu 3. miejsca - dodaje.

- Wiem, gdzie popełniłem błędy, więc wyciągnę z nich wnioski i w przyszłym roku wystartuję ponownie - dodaje na koniec rozmowy.
Pierwsze miejsce wśród Polaków zdobył Paweł Niklas z Poznania, który wyjechał do czeskiego Pilzna na międzynarodowy finał. Tam też zostali zaproszeni zdobywcy II i III miejsca, którzy odwiedzili browar gdzie rozlewane jest piwo Pilsner Urquell. Jarosław Górski otrzymał również nagrodę 1000 zł.
Organizatorzy konkursu wyjaśniają, że udział w nim daje uczestnikom możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji, dzielenia się doświadczeniami oraz zdobycia cennych nagród. Oprócz nagrody pieniężnej, zwycięzca otrzymuje możliwość pracy w jednym z najbardziej prestiżowych lokali Pilsner Urquell na świecie. W ten sposób barmani stają się mistrzami nie tylko w serwowaniu piwa, ale zdobywają również cenną wiedzę merytoryczną, która przemienia ich zawód w prawdziwą pasję.
Zbliża się weekend, jest zatem świetna okazja, aby odwiedzić klub Mojito i sprawdzić co może Wam zaoferować jeden z najlepszych barmanów w Polsce.
Kliknij i zapoznaj się z ofertą klubu
Mojito Club&Reastaurant
ul. Grzecznarowskiego 2
Godziny otwarcia:
poniedziałek - niedziela: 12.00 - do ostatniego Gościa
Informacje: tel. 530 110 110
Anna Prokop/foto: Raczkiewicz-Chenczke Consultants, zdjęcia prywatne