Zdrowe posiłki z mikrofali. Prawda czy mit?

Zdrowe posiłki z mikrofali. Prawda czy mit?
Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ

Kuchenkę mikrofalową wynaleziono przez przypadek w trakcie prac nad radarem i badaniem fal radiowych. Jeden z badaczy zauważył, że wskutek ich działania stopił się czekoladowy batonik, który miał w kieszeni. To właśnie dlatego na początku ich istnienia Amerykanie nazywali je kuchenkami radarowymi. Ich istotą jest działanie promieniowania elektromagnetycznego przy zastosowaniu fal o częstotliwości 2.45 GHz.

Główną zaletą kuchenek mikrofalowych jest szybkość działania. Wielu ludzi twierdzi jednak, że odgrzewane lub przygotowane w niej jedzenie jest niezdrowe i może powodować raka. Czy to prawda?

Naukowcy do tej pory nie znaleźli dowodu na rakotwórczość popularnych mikrofali. Tym bardziej, że obudowy są tak skonstruowane by zapewnić maksymalne bezpieczeństwo ich użytkowania. Niezależne badania wykazały jednak, że ich działanie może mieć negatywny skutek na naszą odporność. Mogą powodować też rozdrażnienie, zaburzenia snu, bóle głowy, symptomy zatrucia a nawet zaburzenia menstruacji i erekcji. Problemy mogą pojawić się u osób zawodowo korzystających z dobrodziejstw szybkiego jedzenia. Sporadyczne używanie kuchenki mikrofalowej nie powinno wpłynąć na pogorszenie zdrowia.

Minusem może być za to główna „zaleta” popularnej mikrofali, czyli szybkość przygotowania posiłku. Czas obróbki takiej potrawy może być niewystarczający dla zabicia niektórych pasożytów. Temperatura poniżej 60 stopni Celsjusza, w której najczęściej podgrzewamy dania, nie wystarczy do zabicia na przykład bakterii salmonelli.

Co wrzucić do mikrofalówki?

Mrożone warzywa może nie są tak smaczne jak świeże, ale z reguły wciąż są bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Muszą być jednak mrożone bezpośrednio po zebraniu. Najmniej swoich wartości w trakcie procesu mrożenia tracą twarde warzywa dlatego, gdy nie mamy pod ręką świeżych warto skusić się na kalafiora, brokuły, marchewkę itp.

Zdrowszy posiłek z mikrofali?

Korzystając z mikrofali powinniśmy pamiętać by unikać nastawiania jej na maksymalną moc. Zbyt wysoka temperatura może zmniejszyć ilość witamin i enzymów ukrytych w naszym pożywieniu. Wysoka temperatura szkodzi im także w procesie tradycyjnego gotowania, dlatego nie ma podstaw by twierdzić, że jedzenie z mikrofali jest mniej wartościowe. Lepiej jednak korzystać z niego z umiarem. 

fit.pl

Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ

Polecamy