Sezon się zaczyna - pomoże grzyboznawca i... wystawa

Sezon się zaczyna - pomoże grzyboznawca i... wystawa
Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ

Jak wygląda praca grzyboznawcy?

-
W naszym oddziale Sanepidu pracują dwie osoby, które zajmują się grzyboznawstwem - ja i moja koleżanka Joanna Matuska. Rozpoznajemy grzyby, wydajemy atesty podczas sezonu, który zazwyczaj trwa od sierpnia do października. Ludzie przynoszą do nas grzyby, oglądamy je z każdej strony. By się upewnić, korzystamy z atlasów. Odkładamy te grzyby, które nie nadają się do spożycia, a zostawiamy te, które można zjeść.

Kto może przyjść i skorzystać z pomocy grzyboznawcy?

-  Każdy, kto nie jest pewien, jakie grzyby zebrał. I osoby prywatne i te, które chcą handlować grzybami na targach. Ci ostatni potrzebują atestów, by móc sprzedawać grzyby na targowiskach, zatem przychodzą do nas częściej. Posiadanie takiego dokumentu pozwala bez problemów handlować grzybami. Poza tym daje on pewność kupującym, że grzyby zostały przebadane przez Sanepid i można je zjeść. Kupujący mogą poprosić sprzedawcę o okazanie takiego atestu. Sanepid wydaje je bezpłatnie.

Dlaczego warto skorzystać z pomocy grzyboznawcy?

- Niestety nie wszyscy dobrze znają się na grzybach. Zdarza się, że ludzie mylą muchomora sromotnikowego z kanią, gołąbkiem, a nawet pieczarką. Niektórzy mają problemy z odróżnieniem kurki i lisówki. Skutki zjedzenia np. muchomora są opłakane. Jego toksyny powodują nieodwracalne uszkodzenia wątroby i innych narządów. Trucizny znajdującej się w tym grzybie nie zniweluje się poprzez gotowanie czy smażenie. Ginie ona dopiero w 300 stopniach Celsjusza. Żeby uniknąć poważnych zatruć grzybami, należy przyjść do specjalisty i sprawdzić, jakie grzyby znaleźliśmy. Wtedy będziemy mieć pewność, że możemy je zjeść.

Jakie są główne zasady, którymi powinniśmy się kierować podczas grzybobrania?

- Podstawową zasadą jest to, byśmy nie zbierali tych grzybów, których nie znamy. Inna mówi, żebyśmy zwracali uwagę na blaszkowaty lub gąbczasty spód owocnika. Jeśli grzyb ma blaszki, wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że jest trujący. Nie zbierajmy również grzybów o starych lub spleśniałych owocnikach.

Jakie mogą być objawy zatrucia grzybami?

- przeróżne: poty, ślinotok, łzawienie, nudności, wymioty, bóle brzucha, głowy, biegunka, zaczerwienienie twarzy, uczucie gorąca, zaburzenia wzrokowe, spadek ciśnienia tętniczego, a nawet zapaść, wymioty,
halucynacje wzrokowe i słuchowe, pobudzenie ruchowe, drgawki. W każdym z tych przypadków należy niezwłocznie pojechać do szpitala. Płukanie żołądka jest pierwszym etapem na pozbycie się toksyn grzybów.

W jakich godzinach możemy w Sanepidzie skontrolować swoje zbiory?

- Zapraszamy do siedziby radomskiego Sanepidu przy ul. Aleksandrowicza 5, nieopodal szpitala na Józefowie, od poniedziałku do piątku w godzinach 8-14. Kontrola grzybów jest bezpłatna.

Przypomnijmy, że do 26 października można odwiedzać wystawę "Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia", organizowaną przez Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomiu. Można ją oglądać w siedzibie Lasów Państwowych przy ul. 25. Czerwca. Wystawa jest czynna  od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00-14.30. Szczegółowych informacji na ten temat udzielają pracownicy Sekcji Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia pod numerem telefonu: (48) 330 90 32 lub (48) 330 90 47.
GALERIA ZDJĘĆ PONIZEJ

Karolina Sierka/fot. Szymon Wykrota

Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ

Polecamy