Jak wzmocnić odporność dziecka jesienią?

Jak wzmocnić odporność dziecka jesienią?
Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ


1000 pierwszych dni życia to czas, który ma fundamentalne znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka oraz jego zdrowia. Już po narodzinach, w okresie karmienia piersią i rozszerzania diety niemowlęcia, kształtuje się jego układ odpornościowy – chroniący organizm przed wirusami. Mleko mamy ma wyjątkowy wpływ na tworzenie się odporności u dziecka, dlatego ważne jest, abyś karmiła dziecko wyłącznie piersią przez 6 pierwszych miesięcy jego życia. Naturalne karmienie wzmacnia odporność, gdyż razem z pokarmem dostarczane są składniki wspomagające rozwój i dojrzewanie układu immunologicznego młodego organizmu.

Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ.

Rozszerzanie diety

Nie wcześniej niż po ukończeniu 17. tygodnia życia dziecka, ale nie później niż w 26. tygodniu przychodzi odpowiedni moment na rozszerzanie diety dziecka[1], ponieważ samo mleko przestaje dostarczać wystarczającą ilość m.in. witamin, białek czy żelaza. Nowe produkty w jadłospisie wpływają na prawidłowy rozwój dziecka, dają potrzebną energię, oprócz tego wzmacniają odporność. Nadal w organizmie niemowlęcia dojrzewa układ pokarmowy, programuje się metabolizm, a wczesne doświadczenia dziecka z nowymi pokarmami mają wpływ na jego preferencje i wybory żywieniowe w dorosłym życiu. Prawidłowa dieta powinna być zatem dostosowana do potrzeb niedojrzałego organizmu. Aby mieć pewność, że podajesz dziecku najlepsze produkty, pamiętaj o ważnych zasadach:

Wybieraj produkty bezpieczne i sprawdzone, pochodzące z pewnych źródeł spełniających rygorystyczne normy jakości. Produkty dostosowane do potrzeb wrażliwych organizmów małych dzieci z oznaczeniem wieku na opakowaniu – musi się na nich znajdować informacja, od którego miesiąca życia można podać je dziecku. Do zaspokajania pragnienia dziecka wybieraj wyłącznie wodę – nie sugeruj się, że napój jest wzbogacony w witaminę C lub inne mikroelementy, to tylko chwyt marketingowy dla słodzonych, niezdrowych napojów.
Odporność w produktach

Jesienna dieta powinna być różnorodna i składać się z produktów zawierających cenne witaminy i składniki mineralne wzmacniające odporność Twojego dziecka:

Warzywa – Brokuły i szpinak bogate są w wapń. Marchewka, pomidor i dynia zawierają większe ilości B-karotenu czyli, prowitaminy A, która wzmacnia odporność. Zielone warzywa liściaste są źródłem żelaza odpowiedzialnego za działanie układu nerwowego i mechanizmów immunologicznych[2]. Buraki wzmacniają organizm i odporność, ponadto są dobrym źródłem kwasu foliowego, niezbędnego szczególnie w czasie ciąży. Cukinia zawiera potas i żelazo, jest łagodna w smaku i nie odkładają się w niej metale ciężkie, dlatego szczególnie polecana jest małym dzieciom.

Owoce – Jabłka w swoim składzie posiadają potas i witaminy C, które wspierają układ odpornościowy w walce z wirusami. Gruszki zawierają błonnik pokarmowy oraz jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Śliwki regulują trawienie i poprawiają apetyt, zawierają sporo witaminy E oraz witamin z grupy B.

Mięso – jest ono wartościowym źródłem kwasu arachidonowego, jednego z kwasów tłuszczowych potrzebnych do rozwoju układu odpornościowego. Najlepszym mięsem dla niemowląt jest chude mięso, czyli indyk i kurczak.

Ryby – zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym DHA, który jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego rozwoju mózgu oraz układu odpornościowego. Podawaj swojemu dziecku przede wszystkim: śledzia, łososia, szproty i halibuta.

Jaja – mogą być wprowadzane jednocześnie z produktami uzupełniającymi. Żółtko jaja kurzego jest źródłem witamin z grupy B i żelaza[3].
Zdrowe witaminy

W pierwszym roku życia dziecka nawet najlepiej zbilansowana dieta może nie zaspokoić zapotrzebowania na wszystkie elementy odżywcze potrzebne do prawidłowej ochrony przed infekcjami. Witaminy, które są potrzebne do utrzymania zdrowia dziecka:

Witamina D – jej właściwości mają bardzo duże znaczenie w metabolizmie wapnia i fosforu, ale także korzystnie wpływa na ogólną odporność organizmu. Znajduje się w kiełkach słonecznika, produktach mlecznych, jednak z uwagi na zapotrzebowanie organizmu, należy ją suplementować.

Witamina K – jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcie krwi. Jej braki, szczególnie u noworodków i niemowląt, mogą powodować groźne dla zdrowia i życia dziecka krwotoki.

Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ.

Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ

Polecamy