Zdrowy cukier – cukier trzcinowy, brązowy, syrop z agawy. Mit, że cukier trzcinowy to zdrowe źródło energii ciągle cieszy się popularnością, mimo iż z tą opinią dietetycy walczą od lat. Tymczasem cukier buraczany i trzcinowy to ta sama sacharoza, tylko z innych roślin. Cukier trzcinowy ma większy indeks glikemiczny niż buraczany; oba zawierają podobną ilość kalorii. – Cukier brązowy wyróżnia się zawartością minerałów, ale są to ilości śladowe. Dla organizmu to taki sam cukier, jak biały czy rafinowany. W wyniku jego rozkładu powstaje glukoza i fruktoza, które powodują wzrost cukru we krwi – tłumaczy Beata Straszewska z centrum wiedzy o stewii Stewiarnia.pl.
Coraz więcej uwag pada też pod adresem syropu z agawy, przedstawianego do tej pory jako zdrowa alternatywa cukru. Choć fruktoza nie podnosi poziomu cukru we krwi tak, jak glukoza, spożywanie jej w dużych ilościach może prowadzić do insulinooporności, od której już tylko krok do chorób serca i stanu przedcukrzycowego. Syrop z agawy aż w 70-90 proc. składa się z fruktozy.
Sztuczne słodziki są zdrowsze.Wyeliminowanie cukru z diety to dobra decyzja, zastąpienie go sztucznymi słodzikami – już nie. Sztuczne słodziki – takie, jak sacharyna, sukraloza lub aspartam, chociaż nie dostarczają organizmowi kalorii, to - jak pokazują badania - mogą podnosić stężenie glukozy we krwi. Udowodniono też, że zmiany zachodzące we florze bakteryjnej jelit pod wpływem tych substancji mogą być czynnikami powodującymi otyłość i cukrzycę typu 2. - Lepszą alternatywą dla cukru są naturalne słodziki, pochodzące z roślin: stewia czy erytrytol. To substancje nie zawierające kalorii, o prawie zerowym indeksie glikemicznym, niepodnoszące poziomu cukru we krwi – tłumaczy ekspert.
Zły cukier to sacharoza.Ilość cukrów w produktach przetworzonych jest niezbitym argumentem za tym, żeby uważnie czytać etykiety. Jakie nazwy powinny budzić nasz niepokój? Oprócz cukru będzie to glukoza, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy, maltodekstryna, dekstryna, maltoza. O tym, że produkt zawiera cukier, świadczy też zawartość takich składników, jak melasa, miód, syrop z agawy, syrop klonowy czy karmel.
Cukier krzepi, cukier konserwuje.Tak, ale tylko produkty spożywcze. Cukier jako substancja osmoaktywna zapobiega rozwojowi drobnoustrojów i psuciu się produktów. W przypadku ludzkiego organizmu to działanie zgubne, gdyż wysoki poziom cukru we krwi powoduje degenerację włókien kolagenowych, co prowadzi do utraty sprężystości skóry. Dieta bogata w cukier to prosta droga do starzenia się skóry i zmarszczek.
Cukier zaspokaja głód.Produkty z dużą zawartością cukru szybko dostarczają organizmowi energii, ale poczucie sytości ustępuje już po kilku chwilach. Organizm broni się przed wzrostem glukozy we krwi wyrzutem insuliny, głód powraca, a wraz z nim chęć sięgnięcia po kolejne słodycze. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Yale, produkty z fruktozą dają mniejsze uczucie sytości niż żywność zawierająca glukozę. Głód na dłużej zaspokoją produkty bogate w węglowodany złożone i błonnik – uwalniają one glukozę stopniowo i dłużej, nie powodując gwałtownych skoków cukru we krwi.