baner

Mus naszego kucharza hitem!


Paweł Taras
Paweł Taras

Dyplom
Dyplom

Paweł Taras
Paweł Taras

Przystawka
Przystawka

Paweł Taras i Dariusz Wicik
Paweł Taras i Dariusz Wicik

O tym, że do odważnych świat należy, przekonał się 21. letni radomski kucharz, biorący udział w konkursie NORGE & Food Service Chefs’ Competition – 2011 Śledź Norweski. Został zakwalifikowany do półfinału, a jego przystawka zajęła III miejsce.


Paweł Taras na co dzień przygotowuje potrawy dla gości restauracji MammaLeo. O tym, że będzie organizowany konkurs na najlepszą przystawkę oraz danie główne przygotowane ze śledzia, dowiedział się od swojej szefowej Doroty Boryckiej. -Pierwsza potrawa, którą przygotowałem, to mus ze śledzia podany z chipsami selerowymi oraz vinaigre paprykowym. Natomiast na główne danie postanowiłem przyrządzić roladkę śledziową na puree z dyni podane z tagiatelle z cukinii i marchewki- powiedział kucharz.

Wśród osobistości zasiadających w jury, byli obecni: Paweł Oszczyk, Robert Trzópek –  jedni z najlepszych szefów kuchni w Polsce oraz Geir Skeie – główny przewodniczący konkursu, który zdobył tytuł mistrza świata w gotowaniu. W gronie jury był również obecny Maciej Nowak, znany polski krytyk kulinarny i jednocześnie redaktor naczelny magazynu Food Service, a także Jan Polcyn prezes firmy Dora Metal (producent urządzeń gastronomicznych).

Ideą NORGE & Food Service Chefs’ Competition jest propagowanie polskich konkursów kulinarnych, które staną się rozpoznawalne na arenie międzynarodowej.

O tym, który z uczestników przejdzie do finału I edycji tego konkursu, zadecydowała ogólna punktacja za obydwie propozycje dań. Talent kulinarny radomianina został doceniony przez obradujących ekspertów, którzy byli pod dużym wrażeniem musu ze śledzia. Dzięki oryginalnemu pomysłowi na przystawkę, uzyskał trzecie miejsce. Co prawda, w ogólnej klasyfikacji Paweł Taras nie dostał się do finałowej grupy uczestników konkursu, ale nie ulega wątpliwości, że ten 21-latek już teraz ma zadatki na kulinarnego mistrza.

Zgodnie ze znanym powiedzeniem, które głosi, że należy „kuć żelazo póki gorące”, kucharz planuje start w Ogólnopolskim Konkursie Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej Martel. Tym razem będą to zmagania  w duetach. Kucharzowi z MammaLeo będzie zatem towarzyszył Dariusz Wicik, tamtejszy szef kuchni. Pan Paweł przyznał, że to właśnie, dzięki niemu zgłębił tajniki sztuki kulinarnej. - Jestem bardzo wdzięczny za to, że pan Dariusz zechciał wziąć mnie pod swoje skrzydła i nauczyć gotowania na wysokim poziomie. – dodał.

Nasi dziennikarze mieli okazję posmakować przystawki, która zrobiła wrażenie na jurorach konkursu. Z całą pewnością przyznali, że według nich, mus powinien zająć pierwsze miejsce, a nie trzecie.

Anna Prokop


Polecany artykuł

Radom rozbłysnął na święta Tysiącami światełek rozbłysła świąteczna dekoracja centrum Radomia. Uroczyste włączenie...

x