Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

Rozgrzewające przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, kurkuma

Rozgrzewające przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, kurkuma

Cynamon to najstarsza przyprawa świata. Otrzymujemy go z wysuszonej kory drzew cynamonowców. Jest ich prawie 250 gatunków, najbardziej znanym i cenionym jest cynamonowiec cejloński.

Korzyści zdrowotne:

reguluje poziom glukozy we krwi,

obniża poziom złego cholesterolu LDL,

dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym chroni przed rakiem,

zmniejsza ryzyko powstawania zmian zakrzepowych,

łagodzi wzdęcia, biegunki i niestrawności,

wywiera korzystny wpływ na stan pacjentów z chorobą Alzheimera, cukrzycą, zapaleniem stawów oraz miażdżycą.

Cynamon ma przyjemny korzenny i słodkawy smak oraz zapach. Ze względu na jego korzystne działanie warto go stosować do potraw z ryżu, z jabłek, do grzanego wina, naparów, do mięs oraz do tradycyjnej owsianki.

Cynamon ze względu na właściwości rozgrzewające, ujędrniające i ściągające  jest stosowany w zabiegach antycellulitowych i wyszczuplających.

Kardamon to król przypraw. Wykazuje wszechstronne korzystne działanie.

Ma naturalnie zielony kolor i delikatny zapach. Występuje w postaci mielonej.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+

Istnieje też brązowy kardamon, który nie nadaje się do spożycia, ponieważ jest gorzki i ma nieprzyjemną woń.

Właściwości lecznicze zawdzięcza obecności substancji bioaktywnych takich jak: cyneol, terpinol, limonen, sabinen czy borneol.

Wpływa ochronnie na przewód pokarmowy, zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz stymuluje system immunologiczny. W badaniach podkreślono jego działanie kardioprotekcyjne (mechanizmy ochraniające mięsień sercowy) a także zastosowanie u osób z niedokrwienną chorobą serca. Wspomaga również proces odchudzania i przemiany materii.

Kardamon stosujemy zwłaszcza do dań z ryżu, ciast oraz deserów. Świetnie sprawdza się jako aromat do napojów, zwłaszcza czarnej kawy.

Imbir od ponad 5000 lat ceniony jest za swoje zdrowotne i smakowe właściwości. Już starożytni mieszkańcy Azji uważali go za najlepszy środek leczniczy jako przyprawę a także afrodyzjak.

W Polsce występuje w postaci świeżej, sproszkowanej oraz kandyzowanej. Ma intensywny aromat i ostry słodkawo- gorzki smak.

Imbir łagodzi nudności, co warto wykorzystać w przypadku osób z mdłościami, po narkozie lub chemioterapii. Reguluje pracę układu pokarmowego, działa przeciwmigrenowo oraz usprawnia krążenie krwi. Posiada także działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjnie. W procesie odchudzania imbir przyspiesza spalanie tłuszczu. Zalecany jest w profilaktyce i leczeniu miażdżycy. Znane są też jego właściwości antyoksydacyjne. Świadczy to o zawartości wielu substancji biologicznie czynnych tj. limonen czy bisabolen.

Stosujemy go w kuchni w połączeniu z innymi przyprawami oraz jako dodatek do dań słodkich, zup, dań mięsnych a także rybnych.

W kosmetyce imbir znajdziemy w kremach modelujących, wyszczuplających, a nawet w szamponach. Jego intensywny zapach jest stosowany jako składnik perfum u mężczyzn. 

Kurkuma- przyprawę tę uzyskujemy z ostryżu długiego, którego kłącza gotujemy, a następnie suszymy na słońcu i mielimy na proch. Od ponad 4000 lat znany jest w tradycji indyjskiej. Do Europy kurkumę sprowadził Marco Polo podczas swoich wypraw.

Właściwości leczniczych kurkumy jest wiele. Wspomaga walkę z chorobami nowotworowymi (w postaci ekstraktu kurkuminy), redukuje poziom złego cholesterolu, zapobiega agregacji płytek krwi, wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Wspomaga procesy przemiany materii, usprawnia pracę wątroby i wzmaga wydzielanie żółci.

Kurkuma znajduje też szerokie zastosowanie w terapii wielu schorzeń tj. zapalenie trzustki, miażdżycy, łuszczycy, hipercholesterolemii.

Ze względu na łagodny i korzenny smak kurkumę można łączyć z innymi przyprawami i stosować do zup, przekąsek a także do mięs. Znajduje też zastosowanie jako dodatek do ryżu, sosów czy zup, nadając potrawom złocisto- musztardowy kolor.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Agata Chruślak – dietetyk Centrum Dietetycznego Naturhouse w Radomiu przy ul. Niedziałkowskiego 19/21.

 http://www.naturhouse-polska.pl/adresy-centrow-nh/mazowieckie/radom/centrum-dietetyczne-naturhouse-niedzialkowskiego/

Centrum Dietetyczne Naturhouse zaprasza:

Radom:

ul. Niedziałkowskiego 19/21

tel. 731-100-215 i 48 360-65-84

i

ul. Chrobrego 42

tel. 668-669-114 i 48 360-40-48

oraz Kozienice, ul. Warszawska 51

tel. 505-401-915 i 48 334 45 45

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy