Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ.
Ten popularny lek ma jednak dość poważną wadę. Może powodować uszkodzenie śluzówki żołądka i dwunastnicy. Okazuje się jednak, że istnieją przyprawy, które działają skuteczniej niż aspiryna i pozbawione są negatywnych skutków ubocznych.
Jak działa aspiryna?
Podstawowy mechanizm
działania kwasu acetylosalicylowego polega na hamowaniu produkcji
enzymu zwanego cykoooksygenazą (COX). Enzym ten przyczynia się do
produkcji hormonów działających miejscowo, nazywanych
prostaglandynami. Odpowiadają one m.in. za powstawania stanu
zapalnego i pojawianie się bólu. Sytuacja taka ma miejsce pod
wpływem przeziębienia, grypy, a nawet nadmiernej ekspozycji na
słońce. Podanie aspiryny powoduje zahamowanie produkcji tych
hormonów, co niweluje powstawanie stanu zapalnego i pojawienie się
efektu przeciwbólowego.
Zahamowanie działania cykooksygenazy
powoduje również działanie przeciwzakrzepowe, tak istotne po
przebytych poważnych chorobach układu
sercowo-naczyniowego.
Aspiryna jednak nie jest lekiem bez wad.
W organizmie występuję kilka podtypów cyklooksygenazy. Część z
nich odpowiada za efekt bólowy i stan zapalny, a część za
produkcję ochronnego śluzu w żołądku. Kwas acetylosalicylowy
działa nieselektywnie i hamuje wszystkie typy owego enzymu, oznacza
to, że po jej spożyciu, organizm przestaje produkować śluzową
warstwę ochronną w przewodzie pokarmowym, co może powodować
poważne problemy z żołądkiem i dwunastnicą, a przy regularnym
przyjmowaniu - nawet pojawienie się wrzodów.
Przyprawy:
skuteczniejszy i bezpieczny odpowiednik aspiryny
W
przyrodzie występuje wiele naturalnych substancji, których
mechanizm działania jest bardzo podobny do popularnego leku
przeciwbólowego, jednak pozbawiony negatywnych skutków obocznych
charakterystycznych dla aspiryny.
Goździki i gałka
muszkatołowa, melisa - zawierają eugenol, substancję
która ponad 20 razy skuteczniej niż aspiryna hamuje agregację
płytek krwi. W wielu krajach coraz częściej pacjentom podaje się
wyciągi z goździków, zamiast tradycyjnej aspiryny.
Chilli
i pieprz Cayenne - zawarta w nich kapsaicyna wykazuje ponad
2-kronie silniejsze działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne w
porównaniu do aspiryny, a dodatkowo jest silnym antyoksydantem,
chroni przed nowotworami i nie powoduje uszkodzenia błony śluzowej
żołądka.
Czarny pieprz - zawiera piperynę,
która również wykazuje silne działanie przeciwbólowe i poprawia
trawienie. Co ciekawe, dodatek pieprzu zwiększa biodostępność
wielu makroskłaników występujących w potrawie, oznacza to, że są
lepiej przyswajane przez organizm.
Curry -
zawiera kurkuminę, która jest jednym z najskuteczniejszych
niesteroidowych substancji przeciwbólowych. W tym przypadku siła
działania przeciwbólowego to nie jedyna przewaga nad aspiryną czy
ibuprofenem. Kurkumina działa ochronnie na przewód pokarmowy,
polecana jest w profilaktyce problemów zapalnych z pęcherzykiem
żółciowym i wątrobą, a dodatkowo jest niezwykle silnym
antyoksydantem.
Czosnek - zawiera alliinę,
która bardzo silnie hamuje agregację płytek krwi i działa
przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Pomaga walczyć z przeziębieniem i
infekcjami dróg moczowych. Obniża poziom cholesterolu i chroni
wątrobę. W tym przypadku, jeśli chcemy skorzystać z pozytywnych
właściwości czosnku najlepiej spożywać go w postaci świeżej, a
nie suszonej i proszkowanej, gdyż ta ostatnia zawiera jedynie
śladowe ilości alliiny.
Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ.