Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

Popraw swoją odporność - proste sposoby

Popraw swoją odporność - proste sposoby


* Kefir - zawiera żywe kultury bakterii, które wzbogacają florę jelitową. Wprawdzie nie kojarzy się to ze wzrostem odporności, ale należy pamiętać, że nasz przewód pokarmowy jest pierwszą linią obrony przed patogenami, które często dostają się do organizmu wraz ze spożywaną żywnością. Kefir ma również tę przewagę nad innymi produktami mlecznymi, że podlega procesowi fermentacji, dzięki czemu węglowodany w nim zawarte są łatwiej przyswajane, więc mogą po niego sięgać osoby z nietolerancją laktozy, dla których mleko jest zupełnie nieakceptowalne. Zwykle zawiera więcej protein niż jogurt, dzięki czemu jego spożycie jest korzystniejsze dla sylwetki.

* Czosnek. O jego właściwościach bakteriobójczych wiadomo od dawna. W tradycyjnej medycynie uchodzi za naturalny antybiotyk. Związki w nim zawarte działają przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Dodatkowo wirusy nie uodparniają się na te związki, jak to ma miejsce w przypadku syntetycznych antybiotyków. Czosnek wykazuje również szerokie spektrum działania prozdrowotnego, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy, a nawet wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

* Grzyby. Ich spożycie zwiększa produkcję białych krwinek, które są odpowiedzialne za walkę z drobnoustrojami. Pomagają zapobiegać infekcjom, ale znakomicie sprawdzają się również w sytuacji, kiedy choroba nas dopadnie, gdyż skracają czas powrotu do zdrowia. Co więcej, to kolejna dietetyczna propozycja w zestawieniu. Spożycie grzybów nie wiąże się z ryzykiem odkładania dodatkowych kilogramów.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+

* Marchewka i pomidory. Za korzystne oddziaływanie tych produktów odpowiada w dużej mierze b-karoten. Badania naukowe udowadniają, że regularne spożywanie marchwi i pomidorów (również w postaci soków) podnosi odporność i zmniejsza ryzyko przeziębienia i grypy. Ponadto pomidory są doskonałym źródłem likopenu, który wymiata wolne rodniki. Warto podkreślić, że jego zawartość w produktach przetworzonych, jak sok czy keczup, jest większa niż w świeżych pomidorach.

* Zielona herbata. Czynne związki w niej zawarte to epigalokatechiny. Zwykle mówi się o nich w kontekście odchudzania, jednak udowodniono ich pozytywny wpływ na układ odpornościowy. By czerpać z pozytywnych właściwości zielonej herbaty, należy pić kilka mocnych naparów dziennie.

* Kurkuma i oregano. Te dwie przyprawy bardzo mocno wspierają układ odpornościowy. Wykazują też silne działanie antyoksydacyjnie; w tej materii spisują się znacznie lepiej niż połączenie witaminy C i E, uważane za jeden z najlepszych antyoksydantów. Jeśli połączymy je z czarnym pieprzem, ich działanie będzie jeszcze silniejsze.

* Awokado i zimnowodne ryby - charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega-3, a te są jednymi z najskuteczniejszych związków poprawiających odporność. Na tym ich zalety się nie kończą; można nawet pokusić się o stwierdzenie, że kwasy omega-3 są jednymi z najcenniejszych substancji o charakterze prozdrowotnym. Wspomagają pracę układu krwionośnego i nerwowego. Zapobiegają miażdżycy, obniżają ciśnienie tętnicze i usprawniają procesy myślowe.

* Porzeczki i pietruszka - są niezwykle bogate w witaminę C, która poprawia odporność. Jej działanie nie jest tak spektakularne, jak mogłoby się wydawać, ale mimo to warto zadbać o jej wysokie spożycie w okresie jesienno-zimowym. Wprawdzie o świeże porzeczki dość trudno, kiedy za oknem temperatura jest bliska zeru, ale z powodzeniem można skorzystać z mrożonych. Jeśli ich nie mamy, możemy sięgnąć po pietruszkę lub czerwoną paprykę, które są prawie równie bogate w kwas askorbinowy. Warto jednak pamiętać, że - wbrew powszechnej opinii - witamina C nie skraca czasu trwania choroby, tylko zmniejsza ryzyko jej wystąpienia, dlatego należy stosować ją przede wszystkim profilaktycznie.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

* Chrzan - zawiera fitoncydy, czyli związki o silnym działaniu bakteriobójczym, a dodatkowo solidną dawkę witaminy C. Takie połączenie bardzo korzystnie oddziałuje na układ odpornościowy. Co więcej, chrzan jest dietetyczny i może być spożywany w formie przetworzonej, a nie jedynie w postaci świeżego korzenia.

Wszystkie te produkty mogą okazać się prawdziwymi sprzymierzeńcami w walce z przeziębieniem czy grypą ale tylko wtedy, kiedy będą spożywane regularnie.

Jacek Bilczyński, fit.pl/ fot. Wikipedia

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy