Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

Wielkanocny stół pełen smaku i aromatu

Wielkanocny stół pełen smaku i aromatu

Już za kilka dni Wielkanoc. To wyjątkowy czas, kiedy do życia po długiej zimie budzi się przyroda, będąca metaforą nowego życia i Zmartwychwstania Pańskiego. Sprawdź, co podać rodzinie podczas uroczystego śniadania i jakie symboliczne znaczenie mają serwowane na stół potrawy.


Tradycyjna święconka


Śniadanie wielkanocne w każdym domu rozpoczyna dzielenie się jajkiem i spożywanie pokarmów, które w sobotę zostały poświęcone w koszykach. Wszystkie produkty, które znalazły się w tradycyjnej święconce, powinny zostać zjedzone w pierwszej kolejności. Jajka są symbolem odrodzonego życia, a zakończony post obfituje różnorodnością mięs i wędlin, będących metaforą dostatku. Szynki, polędwice, schaby, pieczone karczki czy pyszne pasztety, przyprawione majerankiem, pieprzem oraz czosnkiem są nierozłącznym elementem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Aby podkreślić ich smak, warto podawać je z ostrym chrzanem, ćwikłą lub sosem tatarskim.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+


Wiejska i biała – królowe wielkanocnego stołu


Wielkanoc nie może obyć się bez wyrobów wędliniarskich, wśród których prym wiodą pyszne kiełbasy. Dodawana do żuru biała kiełbasa, o charakterystycznym biało-szarym kolorze i aromatycznym smaku idealnie komponuje się z odrobiną chrzanu i jajkiem. Wszystko podawane jest w chlebie lub po prostu na zwykłym talerzu. W niektórych regionach Polski na śniadanie przygotowuje się barszcz czerwony z lekko wędzoną kiełbasą wiejską, która idealnie współgra z burakami i charakterystycznym smakiem wcześniej przygotowanego zakwasu.

Produkty wędzone prawdziwym dymem zamiast malowanych

Jeżeli szukamy smacznych wędlin, które będą rozpieszczały podniebienia podczas świąt i idealnie współgrały na półmisach oraz z warzywną sałatką, należy unikać sztucznych produktów. Najlepsze są te wyroby regionalne, które zostały uwędzone dymem z drzewa bukowego, dębowego, olchowego lub dymem z drzewa owocowego. Przyrządzając je, mamy pewność, że w środku nie ma niepotrzebnych wzmacniaczy smaku i sztucznych konserwantów. Kupując najlepsze produkty na święta, warto pozyskiwać je od tradycyjnych i proekologicznych dostawców, dla których liczą się staropolskie receptury oraz niepowtarzalne smaki.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Wyroby wędliniarskie od rodzimego wytwórcy


Takie cechy przyświecają od 1990 roku Zakładowi Masarskiemu „Krawczyk”, który jest renomowanym producentem mięsa i wędlin. Jakość wyrobów potwierdzają liczne nagrody, zdobywane w konkursach wędliniarskich. Znak firmowy „Krawczyk” od lat kojarzony jest z profesjonalną obsługą oraz najwyższą jakością, dlatego możemy mieć pewność, że kiełbasy i szynki właśnie z tego zakładu spełnią nasze oczekiwania. Ciekawostką wielkanocną zakładu są wielkanocne szynki w kształcie kolorowych pisanek, które bez problemu zmieszczą się w każdej święconce.

W wielu domach wielkanocne śniadanie płynnie przechodzi w czas obiadowy. Wędliny i mięsa podawane są na gorąco i na zimo. Przygotowując się do Wielkanocy, zrób wszystko, aby ten czas był nie tylko niepowtarzalny, ale przede wszystkim aromatyczny oraz pełen smaków!

 

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy