Chef de cuisine Karczma Bankrut - Smacznego - Co za dzień
baner

Chef de cuisine Karczma Bankrut


Łukasz Rudziński - Chef de cuisine  Karczma Bankrut Poleca!

Kurka w kurkach na Tagliatelle z warzywami w sosie śmietanowym.



(4 porcje)

Składniki:

  • 8 szt. pałek kurcząt
  • 500g Tagliatelle
  • świeża bazylia
  • 250-300g śmietanka 36%
  • 50g białego wytrawnego wina
  • 1 szt. cukinia
  • 1 op. pomidorów koktajlowych
  • 0,5 szt. brokuł
  • 200g sera grana padano lub parmigiano reggiano
  • 200g sera błękitny lazur
  • 20 szt. grzybów kurek
  • 0,25 kostki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

Składniki marynaty:

  • oliwa z oliwek do smażenia
  • tymianek
  • rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szt. suszone pomidory
  • pieprz czarny młotkowany
  • sól

Sposób przyrządzenia:


Przygotowujemy marynatę łącząc wszystkie składniki (czosnek wyciskamy przez praskę lub rozgniatamy nożem na plastykowej desce, pomidory drobno siekamy). Czyścimy i obrabiamy pałki z kurczaka, odcinamy „kolanko” i ściągamy mięso wraz ze skorą z kości w stronę szerszej części, aby je zamarynować. Tą czynność robimy około 4 godzin przed pieczeniem. Pieczemy przez około 35-45 minut w 160°C, czas pieczenie jest zależny od wielkości pałek.

Następnie myjemy warzywa. Gotujemy makaron w osolonej wodzie na al dente w między czasie przygotowujemy sos. Brokuły rozdrabniamy rękoma na różyczki, cukinie kroimy w półksiężyce, pomidory koktajlowe kroimy na połówki, ser lazur rozdrabniamy w dłoniach lub rozgniatamy widelcem w miseczce. Do głębokiej rozgrzanej patelni z kilkoma kroplami oliwy do smażenia wrzucamy rozdrobnione warzywa, lekko podsmażamy warzywa dodajemy wino, redukujemy. Dolewamy śmietanę, gotujemy aby warzywa były al dente i na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do tak przygotowanej bazy dodajemy na patelnię makaron, mieszając lub podrzucając łączymy makaron z sosem. Na drugiej patelni podsmażamy kurki na maśle z odrobina soli i pieprzu. Do podsmażonych kurek dodajemy palki kurczaka. Na talerzu makaron układamy w kształcie gniazda w środku ustawiamy pałki z kurczaka, posypujemy startym serem grana padano lub parmigiano reggiano , dekorujemy kurkami i świeżym listkiem bazylii .

Jak przystało na makarony możemy serwować z pieczywem oraz białym schłodzonym wytrawnym winem np. Chardonnay.



Łukasz Rudziński. Chef de cuisine

Rodem z Radomia, ukończył Radomską Szkołę Gastronomiczna z tytułem Czeladnika oraz Technika przemysłu gastronomicznego, swoją praktykę zaczął jako kucharz w jednostce wojskowej i kasynie oficerskim, były członek reprezentacji Sił Powietrznych Wojska Polskiego. Zdobył tytuł Mistrza. Gotował dla głów państw, vip'ów oraz oficerów najwyższej rangi. Zdobył ogromne doświadczenia oraz wiele nagród (m.in. w 2006 roku złoty medal zespołowo we Frankfurcie nad Menem na konkursie kulinarnym wojsk NATO)i certyfikatów (International Cooking Certificate, Caterplan, MJJ Consulting). Po siedmiu latach pracy w wojsku wyjechał do Irlandii. Pracował jako Sous Chef w hotelu Carton House, w jednym z najstarszych pub'ow Bradys jako Sous Chef oraz w restauracji The ClockHouse jako Head Chef. Od 2010 roku pracuje w Karczmie Bankrut jako Chef de cuisine, serwując gościom tradycyjne polskie dania oraz dania kuchni europejskiej.

Red. R.K.


Polecany artykuł

Światowy Dzień Muffinka 30 marca obchodzimy Światowy Dzień Muffinka. Jak najlepiej uczcić to słodkie święto? Odpowiedź...

x