Tort jest jedną z ostatnich atrakcji przyjęcia weselnego, jednak jest jego bardzo istotną częścią. Obecnie podobnie jak w modzie, makijażu czy florystyce tak w cukiernictwie obowiązują trendy. Niektóre torty weselne to prawdziwe dzieła sztuki. A jakie będą modne w nadchodzącym sezonie ?
Ważne żeby tort był spójną częścią całości i był odpowiednio dopasowany do motywu przewodniego wesela.
Głównym aspektem będzie zatem kolorystyka. Modne są torty w stonowanych , łagodnych barwach z kontrastującymi dodatkami. Kolor tortu dobierany jest przede wszystkim do sukni panny młodej, bukietu lub wystroju sali, w której odbywa się przyjęcie. Jeśli suknia ślubna jest śnieżnobiała, zaś wiązanka wykonana z kwiatów w kolorze fuksji, to tort powinien być w tym samym kolorze, co suknia, a jego ozdoby mocno różowe. Najmodniejsze kolory tortów to écrue, biały z fioletowymi i różowymi dodatkami.
Kolejna rzecz na którą musimy zwrócić uwagę to forma. Mamy do wyboru tort klasyczny zazwyczaj ma okrągły kształt i jest ułożony na piętrowych paterach. Tort angielski budowany na specjalnym stelażu cukierniczym pokryty zazwyczaj gładką masa marcepanową. Hitem tego roku jest tort składający się z wielu maleńkich babeczek, to efektowne rozwiązanie jest bardzo praktyczne, zamiast dzielić tort nożem każdy z gości dostaje babeczkę.
Jeśli chodzi o dekoracje tortu weselnego to głównym trendem tego roku są prawdziwe kwiaty. Klasyczne dodatki do ślubnych słodkości wykonane są najczęściej z masy cukrowej. Dla osób które nie lubią tradycyjnych rozwiązań, chcących podkreślić charakter swojego związku polecamy skorzystanie z zabawnych figurek które możemy zamówić w cukierni lub Internecie.
Równie ważny (jeśli nie najważniejszy) w torcie jest smak, zatem nie zapomnijcie sprawdzić przed zamówieniem czy będzie Wam odpowiadał. Macie do wyboru lekkie torty śmietanowe z owocami lub cięższe kremowe w różnych smakach. Naprawdę smaczny i przepięknie wykonany tort zamówicie wyłącznie w sprawdzonej cukierni.
Termin z jakim musimy zamówić tort to około 2 tygodnie przed uroczystością. Ceny kształtują się od 30 zł za kilogram w zależności od materiałów z jakiego tort jest zrobiony i jakości jego wykonania.