Aktywna higiena wewnętrzna


Rozwój cywilizacji powoduje coraz silniejszą produkcję toksyn, odpadów poprodukcyjnych. Człowiek ingeruje w pożywienie, by przedłużyć jego trwałość, walory smakowe, zwiększyć jego produkcje - co niestety nie może obyć się bez substancji syntetycznych i konserwujących.


Higiena wewnętrzna jest jednym z najważniejszych aspektów diety. Tak jak myjemy codziennie nasze ciało, warto zadbać również o siebie od środka. Ciężkostrawna, tłusta dieta, bogata w cukier i rafinowane produkty, alkohol sprzyjają: zwiększeniu ilości toksyn w naszym organizmie, zadrożdżeniu, nadprodukcji śluzu, zakwaszeniu, odkładaniu toksyn, oraz formowaniu się kamieni kałowych. Toksyny otaczają nas ze wszech stron, biorąc pod uwagę szybkość rozwoju naszej cywilizacji szkodliwe substancje produkowane są z jeszcze większym natężeniem. Występują obecne pod różnymi postaciami, szkodliwie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie, kumulują się w tkance tłuszczowej, wątrobie, stawach, jajnikach, jądrach itd.

Sezon jesienno-zimowy sprzyja ogrzewaniu domów nie tylko drewnem i węglem, ale także śmieciami pochodzących z gospodarstw domowych, które podczas spalania wydzielają toksyczne substancje, które chcąc nie chcąc - wdychamy. Substancje toksyczne zawarte są również w środkach higieny, pożywieniu, powietrzu, glebach (pestycydy, herbicydy, dioksyny, bifenole), lekach, nowych meblach, azbestowych rurach wodociągowych itd. Producenci mają obowiązek nie przekraczania danej dawki - w poszczególnym produkcie jest ich niewielka ilość- niestety nasz organizm dzień po dniu kumuluje te niewielkie ilości, które w konsekwencji zaczynają zaburzać naturalną równowagę organizmu zwaną homeostazą.

Ludzki system obronny jest zabezpieczony w białka, które są wyspecjalizowane tak, aby neutralizować toksyny. Niestety natura nie przygotowała nas na aż tak ogromną ich ilość. Proces odtruwania powinien przebiegać ciągle - gdyż ilość toksyn w naszym organizmie stale się zwiększa. Glikogen (naturalny antyoksydant produkowany w wątrobie) jest niezbędny, aby doprowadzić do detoksykacji. Przez okres 10 lat człowiek potrafi skumulować od 1,5 do 2 kg toksyn i ubocznych produktów przemiany materii w postaci kamieni kałowych w jelicie cienkim.

Układy: pokarmowy, moczowy, oddechowy – oczyszczane są poprzez skórę i mocz. Z potem wydalane są- cząsteczki rozpuszczane w wodzie, odprowadzane są przez skórę i z moczem, te rozpuszczalne w tłuszczach - poprzez układ pokarmowy. Patogeny, drożdżaki, grzyby to tylko niektórzy przedstawiciele bogatego „życia wewnętrznego” ludzkiego organizmu.

Wątroba to niezwykle ważny organ, który rozkłada złożone substancje chemiczne i zamienia je na formy prostsze w procesie detoksykacji - zobojętnia toksynę, doprowadza do transformacji i wydala w prostszej formie. Zanieczyszczenia te to między innymi: przemysłowe środki ochrony roślin, aflatoksyny (związki wytwarzane przez pleśnie), farmaceutyki, konserwanty i sztuczne substancje zawarte w pożywieniu. Prace wątroby wspomoże: ostropest plamisty, białko dobrze przyswajalne, fitozwiązki, warzywa krzyżowe takie jak: kapusta, brukselka, sałaty, rzodkwie itd.

Co zrobić by wspomóc procesy oczyszczania przede wszystkim: woda, odpowiednio dobrane błonniki bioaktywne (pseudo błonnik w postaci prażonych „chrupek” działają na naszą niekorzyść), dokładne przeżuwanie kęsów pokarmu. Warto, aby dieta oczyszczająca została przygotowana przez specjalistów. Po takiej diecie, jak również kuracji antybiotykowej należy pamiętać o przyjmowaniu probiotyków, by na nowo zasiedlić saprofityczną florę bakteryjną.


Doradca odchudzania i odżywiania
Ewa Wijatkowska
Kom: 793-650-490
Mail: odchudzanie-ok@wp.pl

.


Wasze komentarze


Polecany artykuł

Kobiety wyszły na ulice Panie były ubrane w piękne białe żakiety, jeszcze piękniejsze białe spódnice, a efektu...

x