Przewrotny panegiryk na cześć panów nieumiejących gotować - box Kulinarnie - Co za dzień
baner

Przewrotny panegiryk na cześć panów nieumiejących gotować


Wiemy, że mężczyźni są najlepszymi kucharzami na świecie. I nie będziemy pisać ód na ich cześć. Ale przecież muszą być jakieś wyjątki, potwierdzające regułę. Na pewno są faceci, którzy nie potrafią odnaleźć się w kuchni. Gotują wodę na herbatę i palą czajnik (dobrze, że większość z nas ma czajniki elektryczne - same się wyłączają). Co z tym fantem zrobić?


Jeśli jesteś samotnym, zapracowanym i głodnym facetem, masz dość zupek chińskich i potraw z mikrofalówki, a gotowanie jest dla ciebie zupełnie obcą dziedziną życia, w której kompletnie się nie odnajdujesz? - proponujemy łatwy sposób na samodzielne przygotowanie kolacji. Może na początek zrób kanapkowe zapiekanki z warzywami.

Oto lista zakupów : kilka świeżych bułek (mogą być grahamki, kajzerki - jakie lubisz), masło (może być czosnkowe), dużo żółtego sera (np. gołda lub edamski), pomidor, ogórek, pieczarki, sos pomidorowy lub tatarski, folia do pieczenia lub aluminiowa, plastry z opatrunkiem (na wszelki wypadek). Na zakupy idź z listą produktów, które musisz kupić, żeby nie latać kilka razy do sklepu. 

Kolejność czynności wykonywanych w kuchni jest bardzo ważna, dlatego, żeby ułatwić ci to zadanie, postępuj wg poniższych punktów:

1. Połóż wszystkie produkty na stół kuchenny.

2. Dokładnie umyj warzywa (pomidory możesz sparzyć - do tego potrzebny jest wrzątek, zatem jeśli nie kupiłeś pianki na oparzenia, to zrezygnuj z tego pomysłu).

3. Weź nóż do ręki i przekrój na pół tyle bułek, ile jesteś w stanie zjeść (uważaj na palce!) i połóż je na czysty talerz.

4. Kolejna akcja z nożem - posmaruj połówki bułek masłem. Uważaj, by nie pomazać sobie dłoni masłem.

5. Pokrój ser na grube plastry - przy tej czynności odchyl prawie wszystkie palce, zostawiając kciuk i palec wskazujący na serze - te będą bezpieczne, reszta nie - ser jest twardy, jeśli z impetem zaczniesz go kroić, możesz się skaleczyć i to porządnie - wtedy nawet plaster nie pomoże.

6. Połóż ser na posmarowane bułki. To zrobisz bez problemów i kontuzji.

7. Przy użyciu ostrego noża, w magiczny sposób, wyczaruj z warzyw mnóstwo plastrów.

8. Ozdób swoje połówki bułek pokrojonymi warzywami, poczynając od pieczarek, a kończywszy na ogórku.

9. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową.

10. Przełóż swoje kanapki na ową blachę tak, żeby nic z nich nie spadło. Jeśli jakikolwiek kawałek warzywa upadnie na podłogę, nie kładź go z powrotem na kanapkę, nie chuchaj na niego, nie wycieraj ręką - po prostu wyrzuć go do kosza. Unikniesz włosów i wszelkich paprochów na zapiekance, a co za tym idzie - różnego rodzaju zarazków, które mogą wywołać np. biegunkę.

11. Włóż blachę z kanapkami do piekarnika.

12. Podłącz piekarnik. Akcja z zapałkami lub zapalniczką jest niebezpieczna, więc zachowaj szczególną ostrożność przy jego odpalaniu. Pamiętaj, że nie kupiłeś pianki na oparzenia.

13. Ustaw temperaturę na 180 stopni i piecz swoje kanapki ok. 10 min. (po tak wyczerpującej pracy w kuchni możesz szybko zasnąć, dlatego proponujemy ci ustawienie budzika, by zapiekanki wyjąć po 10., a nie 50. min.)

14. Po 10.min. wyjmij zapiekankowe kanapki z piekarnika i polej je sosem pomidorowym lub tatarskim - zależy, co lubisz.

Smacznego!

Po tak wyczerpujących czynnościach w kuchni, zasługujesz na błogie chwile delektowania się swoją samodzielnie wykonaną kolacją. Nic tak dobrze nie smakuje, jak własnoręcznie zrobiona potrawa. A to dopiero początek. Kiedy poczujesz kucharskiego bakcyla, zaczniesz przyrządzasz wykwintne potrawy nie tylko dla siebie, ale również by zaskoczyć swoją drugą połówkę. Przez żołądek do serca - to zawsze skutkuje.


K.S.


Najnowsze wiadomości

Polecany artykuł

Jesienna dieta Przesilenie jesienne daje się nam we znaki, szczególnie gdy za oknem szaro, deszczowo i...

x