Malinowe, koktajlowe, żółte i czerwone lub zielone


pomidory
pomidory

Region radomski słynie z tego, że na każdej wsi, tunele z pomidorami są niemalże wszechobecne. Śmiało można powiedzieć, że nasi rolnicy są jednymi z największych producentów tego warzywa. Nic więc dziwnego, że pomidory są jednymi z najpopularniejszych warzyw, jakie znajdziemy na polskich stołach


Na surowo, w zupie czy na przecier?

Najlepsze pomidory spod radomskich plantacji powinny intensywnie pachnąć. Zapach późnego lata i smak słońca to rzeczy, których się nie zapomina. Jak jednak zachować tę degustację smaków na zimę?
 Przecież doskonale wiemy, że pomidory z Portugalii, Hiszpanii, Włoch... i z innych zakątków cieplejszych regionów Europy nie smakują już tak jak te nasze, z Polski. Dyskonty, markety, a wreszcie wszystkie te hiper, ekstra i supermarkety, oferują nawet zimą "świeżutkie" pomidorki. Może i są świeże, ale w smaku są po prostu ohydne. Z reguły ich skórka jest przezroczysta, cienka i twarda. Konsystencja takie pomidora bardziej przypomina, balona napełnionego wodą niż pomidora z pysznym słodkim miąższem.
Otóż aby smak pomidorowego lata towarzyszył nam też zimą, powinniśmy zrobić przecier. Letnie pomidorowe szaleństwo daje nam dużo radości, ale szybko się kończy. Dlatego słoik, z pomidorowym przecierem, który możemy otworzyć i zjeść nie tylko zimą, ale i w każdą inną porę roku jest nieoceniony. I nie chodzi tu wcale o gotowe słoiczki ze sklepowych półek. Chodzi o własną inwencję. Powinniśmy wziąć  mikser kuchenny z odpowiednią końcówką, oddzielającą skórki i pestki od miąższu. Później należy je po prostu zmiksować. konsystencja naszego przeciwru będzie zależała od długość duszenia warzyw. Można też dodawać oliwy, czosnek lu papryczkę chilli.
Tak przygotowany pyszny przecier, można wykorzystać na wiele sposobów np. na sos do makaronu.

Tarta z pomidorami i serem


Na okoliczność przyrządzenia tarty, należy przygotować najokazalsze okazy pomidora. Do pieczenia można użyć, sera koziego, serka z czosnkiem lub zastąpić go kremowym twarożkiem.
Oto przepis:

  • 200 g koziego sera, lub innego
  • 6 łyżek śmietany 22 %
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 duży płat rozmrożonego ciasta francuskiego
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżka listka oregano
  • oliwa, sól, pieprz
  1. Ser zmiksuj ze śmietaną i masłem.
  2. Ciasto francuskie rozwałkuj, wytnij z niego koło o średnicy 28-30 cm i przełóż je na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.
  3. Środek posmaruj masa z koziego sera, pozostawiając brzeg o szerokości 5 cm.
  4. Na masie serowej ułóż pokrojone w plastry pomidory, posyp oregano i skrop oliwą.
  5. Podwiń wolne brzegi ciasta tak, aby masa nie wypłynęła podczas pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz 30-40 min.
  7. Tartę podawaj na gorąco lub przestudzona do temperatury pokojowej.











Autor: red. P J, źródło: palce lizać
Oceń