Jaką patelnię wybrać?

Jaką patelnię wybrać?
Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ


Przy wybieraniu patelni przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na powłokę, która pokrywa jej wnętrze. Każdy zastosowany przy produkcji materiał ma inny współczynnik przewodzenia ciepła czy odporność na zniszczenia, a to decyduje o żywotności patelni. Ważny jest też materiał, z jakiego wykonana jest patelnia. Najpopularniejsze są te aluminiowe. Doskonale przewodzą ciepło i są dużo lżejsze niż te wykonane z innych materiałów, np. z żeliwa. W przypadku patelni aluminiowych warto zwrócić uwagę na grubość ścianki i dna. Im są grubsze, tym sprzęt będzie bardziej trwały i odporny na deformacje.

- Możemy wyróżnić kilka rodzajów patelni aluminiowych. Jeśli lubimy grillowane potrawy, idealna będzie patelnia grillowa, posiadająca na dnie specjalne rowki, umożliwiające dostęp powietrza z każdej strony. Dodatkowo możemy na niej smażyć bez tłuszczu, a gotowa potrawa smakuje jak ta zrobiona na klasycznym grillu. Osoby, które często przygotowują ryby w przeróżnych kombinacjach, powinny pomyśleć o patelni dedykowanej do ryb. Jest to kruche mięso i często sprawia problemy przy przyrządzaniu. Interesującym rozwiązaniem jest patelnia do jajek, która pomoże przygotować je w ciekawych formach, np. w kształcie serca lub idealnego koła, a przecież w jedzeniu ważny jest także wygląd –mówi Emilia Skwierczyńska, brand manager marki Ambition.

Przy zakupie patelni warto także zwrócić uwagę na to, czym pokryte są rączki. Te wykonane z materiału soft touch będą bardzo miłe w dotyku. Materiał ten pełni także funkcję antypoślizgową, co zapewnia pewne trzymanie patelni w dłoni.

Ważnym elementem jest także kształt patelni. Klasyczna, okrągła, może występować w wersji płytkiej i głębokiej. Ta druga ma wyższe ścianki, co idealnie sprawdza się przy przyrządzaniu potraw z kuchni chińskiej czy duszeniu. Patelnie grillowe najczęściej są kwadratowe lub prostokątne.

Wybierając wyposażenie kuchni, możemy zdecydować się na klasyczne czarne, eleganckie patelnie lub zainwestować np. w takie pokryte powłoką imitującą kamień. Nadadzą one naszemu wnętrzu charakteru, ale także będą się pięknie prezentowały podczas przyrządzania przeróżnych potraw. Przywołują smak tradycyjnego gotowania na kamieniu, naturalnego i pełnego aromatu. Stanowią idealne rozwiązanie dla miłośników lekkiej kuchni.

Decydując się na zakup patelni, powinniśmy przede wszystkim zainwestować w coś, co będzie nam służyło przez lata, a dodatkowo spełni swoją rolę w 100 proc. Osoby lubiące eksperymenty w kuchni, na pewno nie zakończą swoich zakupów na jednym rodzaju, bo smak potrawy i jej wygląd zależy także od tego, w czym ją przyrządzimy.

Decydując się na zakup patelni, powinniśmy zainwestować w coś, co będzie nam służyło przez lat.

Więcej na ten temat przeczytają państwo na portalu www.superpani.pl


MP / superpani.pl / fot. ambition

Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ

Polecamy