Dorszowa tarta z ciasta francuskiego

Dorszowa tarta z ciasta francuskiego
Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ
Dzisiaj miałam zrobić na obiad "krokiety" z dorsza po hiszpańsku, niestety dzieci tak mi zawróciły w głowie, że masa wyszła mi za rzadka na krokiety wink No i co tu wymyślić...szkoda wyrzucić. Przypomniałam sobie, że mam w lodówce ciasto francuskie. No to stwierdziłam, że całą moją masę dorszową po prostu zapiekę z serem w cieście francuskim. :)
Przypominam, jeżeli zrobicie masę gęstszą niż mi dzisiaj wyszła, możecie uformować z masy "jajka" obtoczyć w jajku i bułce i wrzucić na głęboki olej. Świetna przystawka jarska.





Farsz do małej tarty lub masa na "krokiety":
Opakowanie ciasta francuskiego
2cebule
3ząbkiczosnku
2 filety z dorsza (opcjonalnie inna biała ryba np.mintaj)
pietruszka
mąka
3/4 szklanki mleka
sól, pieprz,kurkuma
żółty ser

Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy rozdrobnioną rybę podsmażamy ale tak, żeby się nie zrumieniło. Solimy, pieprzymy i dodajemy kurkumy. Dosypujemy sporo posiekanej pietruszki. zasypujemy to wszystko dwiema łyżkami mąki i powoli dodajemy mleko energicznie mieszając. Kiedy masa jest dostatecznie gęsta i chłodna, przekładamy ją do formy wyłożonej ciastem, przykrywamy kolejną warstwą ciasta i wszystko zasypujemy żółtym serem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180stopniipieczemyprzez20/25min.
Można podawać ze smażonymi warzywami,doprawionymi według własnego gustu.


Smacznego

SkarbnicaSmaku
https://www.facebook.com/SkarbnicaSmaku


Skarbnica smaku

Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ

Polecamy