Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

Miód z Wolanowa wśród najlepszych produktów

Miód z Wolanowa wśród najlepszych produktów

– To niesamowite jak wiele tajemnic kulinarnych kryje nasz region. Co roku producenci zgłaszają do konkursu nowe, ciekawe produkty i szukają pomysłów na kolejne. Inspiracją są nie tylko tradycyjne receptury, często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jest też wiele dań, które powstają na bazie autorskich przepisów. I to nas bardzo cieszy, bo świadczy nie tylko o ogromnym szacunku producentów do mazowieckiej tradycji. Ale też pokazuje, że zdrowa żywność zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów – mówi marszałek Adam Struzik.

W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji konkursu rywalizowały 144 produkty, z których komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych. Laur Marszałka otrzymało 16, a 12 wyróżniono. Wśród najlepszych jest miód nektarowy gryczany od Łukasza Murawskiego z Wolanowa (pow. radomski)

W jedenastu dotychczasowych edycjach konkursu o Laur Marszałka spośród 1094 zgłoszonych produktów nagrodzono już blisko 170 smakołyków z Mazowsza. W ubiegłym roku komisję konkursową zachwyciły m.in. pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca.

Grupa B PRODUCENCI RYNKOWI

Rodzaj produktu

Nazwa produktu

Producent

Wyroby piekarnicze

CHLEB ŻYTNI

Z ZIARNEM

PIEKARNIA HANNA MILEWSKA z Sońska (pow. makowski)

Wyroby cukiernicze

SERNIK BIO

PIEKARNIA GZIK z Sochaczewa

Wyroby cukiernicze

WYRÓŻNIENIE

SERNICZEK KRAKOWSKI

NATURAL SWEET GOOD SP. z o. o. SP. K (CUKIERNIA) z Żuromina

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego

SZYNKA Z NOGĄ

WYRÓB WĘDLIN TRADYCYJNYCH ADAM WĘGŁOWSKI z Karniewa

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego

WYRÓŻNIENIE

BOCZEK FASZEROWANY

ZAKŁAD USŁUGOWO-PRODUKCYJNY WESART – ARTUR ZARZYCKI ze Skołatowa (pow. płoński)

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego

WYRÓŻNIENIE

BEKON

WĘDLINY DOMOWE – WYRÓB WŁASNY JACEK ELIS z Pilawy

Ryby i przetwory rybne

PSTRĄG PO JABŁONOWSKU

DOM WESELNY EDEN w Suchocinie

BOHDAN SZABLEWSKI (pow. legionowski)

Produkty mleczarskie

SER PODPUSZCZKOWY

Z ŻURAWINĄ I ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI

SERY CIECISZEWSKIE KAMIL ŚWIDERSKI z Cieciszewa (pow. piaseczyński)

Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+

OLEJ MAKOWY

Z TŁOCZNI NIWKI

PHU AGATA ŁUPINA z Niwek (pow. zwoleński)

Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego

WYRÓŻNIENIE

OGÓRKI KISZONE ZE STASINEGO LASU

GOSPODARSTWO ROLNE STANISŁAW NALEWAJEK ze Stasiego Lasu (pow. legionowski)

Miody

MIÓD NEKTAROWY GRYCZANY

PASIEKA MURAWSCY ŁUKASZ MURAWSKI z Wolanowa (pow. radomski)

Miody

 

WYRÓŻNIENIE

MIÓD WIELOKWIATOWY Z LIOFILIZOWANĄ CZARNĄ PORZECZKĄ

MIODZIARZE Sp. z o. o. (PASIEKA RODZINY SADOWSKICH) z Białej (pow. płocki)

Napoje

NALEWKA WIŚNIOWA TRADYCYJNA

NALEWKI STAROPOLSKIE KAROL MAJEWSKI I WSPÓLNICY Sp. z o. o. z Łomianek

 

Grupa A PRODUCENCI INDYWIDUALNI

Rodzaj produktu

Nazwa produktu

Producent

Wyroby piekarnicze

CHLEB ŻYCIA

KAZIMIERZ ZIELIŃSKI z Żuromina

Wyroby cukiernicze

PIERNIK DOJRZEWAJĄCY

GRAŻYNA PIEŃKOWSKA z Ostrowi Mazowieckiej

Wyroby cukiernicze

WYRÓZNIENIE

CIASTO PYCHOTKA

EWA SUMIŃSKA z Czosnowa (pow. nowodworski)

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego

SUROWA ZZA CZERWIŃSKIEGO PIECA

KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH „RYCHTOWNE BABKI”

MALWINA SZKODZIŃSKA z Baranowa (pow. pow. ostrołęcki)

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego

WYRÓŻNIENIE

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

SALCESON ŚWIŃSKI RYJEK

KOŁO GOSPODYŃ Z CEGŁOWA (pow. miński)

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego

WYRÓŻNIENIE

KIEŁB Z ZIELONYMI ZIARENKAMI

KAROL KWIATKOWSKI KLUB ŻYWNOŚCI EKSKLUZYWNEJ MACICA z Ostrołęki

Ryby i przetwory rybne

PRZYŁĘCKI KARP W ZALEWIE MIODOWO - JABŁKOWEJ

WOŹNIAK TERESA z Przyłęka (pow. zwoleński)

Ryby i przetwory rybne

WYRÓŻNIENIE

PSTRĄG NADZIEWANY KASZĄ GRYCZANĄ

GRAŻYNA LASKA z Małkini Górnej (pow. ostrowski)

Produkty mleczarskie

SER NADNARWIAŃSKI NATURALNIE NATCHNIONY

KATARZYNA KWIATKOWSKA i MARTA KWIATKOWSKA z Ostrołęki

Produkty mleczarskie

WYRÓŻNIENIE

SER KOZI Z JAKUBOWA

ANNA MICHALCZUK z Rządzy (pow. miński)

Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego

POWIDŁA SŁUBICKIE

ANDRZEJ MARKIEWICZ ze Słubic (pow. płocki)

Miody

MIÓD WIERZBOWO - MNISZKOWY

MIROSŁAW PĘDZICH z Ostrowi Mazowieckiej

Napoje

NALEWKA DŁUGOWIECZNOŚCI

HALINA NAŁĘCZ z Marynina (pow. legionowski)

Napoje

WYRÓŻNIENIE

NALEWKA „SMAK RÓŻY”

BOŻENA BASA z Ostrowi Mazowieckiej

Napoje

WYRÓŻNIENIE

NALEWKA WIŚNIOWA

MARIUSZ ŁAWECKI z Pruszkowa

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy