– To niesamowite jak wiele tajemnic kulinarnych kryje nasz region. Co roku producenci zgłaszają do konkursu nowe, ciekawe produkty i szukają pomysłów na kolejne. Inspiracją są nie tylko tradycyjne receptury, często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jest też wiele dań, które powstają na bazie autorskich przepisów. I to nas bardzo cieszy, bo świadczy nie tylko o ogromnym szacunku producentów do mazowieckiej tradycji. Ale też pokazuje, że zdrowa żywność zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów – mówi marszałek Adam Struzik.
W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji konkursu rywalizowały 144 produkty, z których komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych. Laur Marszałka otrzymało 16, a 12 wyróżniono. Wśród najlepszych jest miód nektarowy gryczany od Łukasza Murawskiego z Wolanowa (pow. radomski)
W jedenastu dotychczasowych edycjach konkursu o Laur Marszałka spośród 1094 zgłoszonych produktów nagrodzono już blisko 170 smakołyków z Mazowsza. W ubiegłym roku komisję konkursową zachwyciły m.in. pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca.
Grupa B PRODUCENCI RYNKOWI |
||
Rodzaj produktu |
Nazwa produktu |
Producent |
Wyroby piekarnicze |
CHLEB ŻYTNI Z ZIARNEM |
PIEKARNIA HANNA MILEWSKA z Sońska (pow. makowski) |
Wyroby cukiernicze |
SERNIK BIO |
PIEKARNIA GZIK z Sochaczewa |
Wyroby cukiernicze WYRÓŻNIENIE |
SERNICZEK KRAKOWSKI |
NATURAL SWEET GOOD SP. z o. o. SP. K (CUKIERNIA) z Żuromina |
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego |
SZYNKA Z NOGĄ |
WYRÓB WĘDLIN TRADYCYJNYCH ADAM WĘGŁOWSKI z Karniewa |
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego WYRÓŻNIENIE |
BOCZEK FASZEROWANY |
ZAKŁAD USŁUGOWO-PRODUKCYJNY WESART – ARTUR ZARZYCKI ze Skołatowa (pow. płoński) |
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego WYRÓŻNIENIE |
BEKON |
WĘDLINY DOMOWE – WYRÓB WŁASNY JACEK ELIS z Pilawy |
Ryby i przetwory rybne |
PSTRĄG PO JABŁONOWSKU |
BOHDAN SZABLEWSKI (pow. legionowski) |
Produkty mleczarskie |
SER PODPUSZCZKOWY Z ŻURAWINĄ I ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI |
SERY CIECISZEWSKIE KAMIL ŚWIDERSKI z Cieciszewa (pow. piaseczyński) |
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+
|
OLEJ MAKOWY Z TŁOCZNI NIWKI |
PHU AGATA ŁUPINA z Niwek (pow. zwoleński) |
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego WYRÓŻNIENIE |
OGÓRKI KISZONE ZE STASINEGO LASU |
GOSPODARSTWO ROLNE STANISŁAW NALEWAJEK ze Stasiego Lasu (pow. legionowski) |
Miody |
MIÓD NEKTAROWY GRYCZANY |
PASIEKA MURAWSCY ŁUKASZ MURAWSKI z Wolanowa (pow. radomski) |
Miody
WYRÓŻNIENIE |
MIÓD WIELOKWIATOWY Z LIOFILIZOWANĄ CZARNĄ PORZECZKĄ |
MIODZIARZE Sp. z o. o. (PASIEKA RODZINY SADOWSKICH) z Białej (pow. płocki) |
Napoje |
NALEWKA WIŚNIOWA TRADYCYJNA |
NALEWKI STAROPOLSKIE KAROL MAJEWSKI I WSPÓLNICY Sp. z o. o. z Łomianek |
Grupa A PRODUCENCI INDYWIDUALNI |
||
Rodzaj produktu |
Nazwa produktu |
Producent |
Wyroby piekarnicze |
CHLEB ŻYCIA |
KAZIMIERZ ZIELIŃSKI z Żuromina |
Wyroby cukiernicze |
PIERNIK DOJRZEWAJĄCY |
GRAŻYNA PIEŃKOWSKA z Ostrowi Mazowieckiej |
Wyroby cukiernicze WYRÓZNIENIE |
CIASTO PYCHOTKA |
EWA SUMIŃSKA z Czosnowa (pow. nowodworski) |
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego |
SUROWA ZZA CZERWIŃSKIEGO PIECA |
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH „RYCHTOWNE BABKI” MALWINA SZKODZIŃSKA z Baranowa (pow. pow. ostrołęcki) |
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego WYRÓŻNIENIE
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
|
SALCESON ŚWIŃSKI RYJEK |
KOŁO GOSPODYŃ Z CEGŁOWA (pow. miński) |
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego WYRÓŻNIENIE |
KIEŁB Z ZIELONYMI ZIARENKAMI |
KAROL KWIATKOWSKI KLUB ŻYWNOŚCI EKSKLUZYWNEJ MACICA z Ostrołęki |
Ryby i przetwory rybne |
PRZYŁĘCKI KARP W ZALEWIE MIODOWO - JABŁKOWEJ |
WOŹNIAK TERESA z Przyłęka (pow. zwoleński) |
Ryby i przetwory rybne WYRÓŻNIENIE |
PSTRĄG NADZIEWANY KASZĄ GRYCZANĄ |
GRAŻYNA LASKA z Małkini Górnej (pow. ostrowski) |
Produkty mleczarskie |
SER NADNARWIAŃSKI NATURALNIE NATCHNIONY |
KATARZYNA KWIATKOWSKA i MARTA KWIATKOWSKA z Ostrołęki |
Produkty mleczarskie WYRÓŻNIENIE |
SER KOZI Z JAKUBOWA |
ANNA MICHALCZUK z Rządzy (pow. miński) |
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego |
POWIDŁA SŁUBICKIE |
ANDRZEJ MARKIEWICZ ze Słubic (pow. płocki) |
Miody |
MIÓD WIERZBOWO - MNISZKOWY |
MIROSŁAW PĘDZICH z Ostrowi Mazowieckiej |
Napoje |
NALEWKA DŁUGOWIECZNOŚCI |
HALINA NAŁĘCZ z Marynina (pow. legionowski) |
Napoje WYRÓŻNIENIE |
NALEWKA „SMAK RÓŻY” |
BOŻENA BASA z Ostrowi Mazowieckiej |
Napoje WYRÓŻNIENIE |
NALEWKA WIŚNIOWA |
MARIUSZ ŁAWECKI z Pruszkowa |