Piekarnia zawieszona. 91 osób narażonych na zatrucie pokarmowe

Piekarnia zawieszona. 91 osób narażonych na zatrucie pokarmowe
Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ

O zbiorowym zatruciu pokarmowym sanepid w Radomiu został poinformowany przez oddział zakaźny Radomskiego Szpitala Specjalistycznego w środę, 6 grudnia. - Kontrola wykazała, że 91 osób było narażonych na zatrucie, a 70 osób ma objawy. W szpitalu przebywa 14 osób, w tym dzieci do 14 roku życia - mówi Małgorzata Gregorczyk, rzecznik Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu. - Siedem osób przebywa w Radomskim Szpitalu Specjalistycznym, trzy w Mazowieckim Szpitalu Specjalistycznym i po jednej w szpitalach w Opocznie i Kozienicach. Wszystkie te osoby są objęte nadzorem epidemiologicznym przez oddziały sanepidu przypisane do danego obszaru.

Podczas wywiadu z osobami, u których wystąpiły objawy chorobowe, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Radomiu ustaliła zakład produkcji żywności na ternie Radomia, który wprowadzał do obrotu swoje wyroby do własnych sklepów firmowych. Po przeprowadzonych kontrolach Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny wydał decyzję o zawieszeniu działalności piekarni do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań ze względu na nieprawidłowości dotyczące stanu sanitarno-higienicznego zakładu pracy. - Ponadto wydany został nakaz wycofania z obrotu żywności pochodzenia zwierzęcego i niezwierzęcego do czasu zapewnienia skutecznej dezynfekcji sprzętu i pomieszczeń. W środę przeprowadzimy kontrolę przeprowadzenia dezynfekcji urządzeń produkcyjnych – wyjaśnia Gregorczyk.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+PHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+PHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Kontrole zostały przeprowadzone zarówno w zakładzie produkcyjnym i w sklepach firmowych piekarni. - Pobrane zostały próbki do badań laboratoryjnych gotowych, podejrzanych wyrobów cukierniczych wraz z surowcami; pobrano też wodę do badania. Badaniu został poddany także personel pracujący przy produkcji i sprzedaży. Możliwe, że wyniki poznamy jeszcze w tym tygodniu – zapowiada rzecznik sanepidu.

Jak przyznaje Małgorzata Gregorczyk, to pierwszy raz w Radomiu, gdy zatrucie pokarmowe osiągnęło taką skalę.

Objawy zatrucia pokarmowego to biegunka, bóle brzucha , wymioty i temperatura.

Roksana Chalabry

Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ
Anonim
lub
  • avatar
    ~Edyta 2017-12-15 08:05
    Gdy pracowałam w jednym z minimarketów przeterminowało nam się trzy kartony jajek. Ówczesny kierownik zamiast je utylizować, sprzeał je za 1/4 ceny do cukierni, która dostarczała nam ciasta. Przerażające, ale prawdziwe.
    • 100%
    • |
    • oceń:
    • |
    • avatar
      ~xxx 2017-12-15 13:23
      Towaroznawców brakuje. Pseudo kierownicy
      • 100%
      • |
      • oceń:
      • |
  • avatar
    ~cio 2017-12-14 20:36
    Sanepid juz oglosil nazwe piekarni?
    • 100%
    • |
    • oceń:
    • |
  • avatar
    ~aga 2017-12-13 16:21
    wydaje mi sie ze winnym jest ferma skad piekarnia kupowala jajka...skad mogli wiedziec ze w jajkach jest salmonella?? ferma podobno juz ma problemy.
    • 50%
    • |
    • oceń:
    • |
    • avatar
      ~Anonim 2017-12-13 21:20
      No to źle Ci się wydaj, bo ferma z której firma brała legalnie jajka jest w 100% czysta, ale mieli oni jajka nie tylko od jednego dostawcy. Co do drugiego dostwcy to nie wiem, ale jajka na pewno były nie przebadane. Chcieli zaoszczędzić to mają.
      • 100%
      • |
      • oceń:
      • |
    • avatar
      ~Mirek 2017-12-13 23:30
      o ho!! jakiś znawca nam się odezwał. Ma wtyki, wie jak tam jajka kupują. Może byś się tak imieniem i nazwiskiem podpisał, jak ferujesz zarzuty.
      • 100%
      • |
      • oceń:
      • |
    • avatar
      ~Byk 2017-12-14 06:38
      Taki zaklad musi miec urządzenie do naswietlania jaj
      • oceń:
      • |
    • avatar
      ~Anonim 2017-12-14 07:10
      Prawda, że musi mieć urządzenie do naświetlania jaj, ale takie urządzenie nie zabija bakterii w środku jaja tylko na skorupce, oczywiście jeżeli zastosowany jest odpowiedni czas naświetlania.
      • oceń:
      • |
    • avatar
      ~Igis 2017-12-14 09:55
      Piekarnia miala 2 dostawcow jaj- niestety jedna dziala na czarno wiec piekarnia podala tylko dostawce dzialajacego legalnie,u ktorego wszystko jest w porzadku.
      • 100%
      • |
      • oceń:
      • |
    • avatar
      ~Anonim 2017-12-14 10:32
      A czy zostały pobrane próbki od dwóch dostawców jaj? Każde jajko powinno być znakowane przez producenta :)
      • oceń:
      • |
    • avatar
      ~Stanisław 2017-12-14 11:42
      a skąd Wy wiecie, że było dwóch dostawców jajek?!?! a nie trzech czy siedmiu albo że z biedronki nie brali lub ode mnie! no skąd? jak wiecie na pewno to proszę imię, nazwisko, pesel i bierzecie odpowiedzialność za słowo. Ja mam nadzieję, że wleciał tam sanepid, przetrzepał wszystko od piwnic po sufit i wyda wiążące wyniki kontroli/ badań. I sprawa będzie jasna.
      • 100%
      • |
      • oceń:
      • |
    • avatar
      ~Adrian 2017-12-14 11:55
      Nie wiem czy Pan wie Panie Stanisławie, ale w internecie nikt nie jest anonimowy więc jeżeli ktoś będzie chciał to się dowie kto napisał dany komentarz.
      • oceń:
      • |
    • avatar
      ~ten sam 2017-12-14 13:54
      choćbyś chciał to się nie dowiesz kto pisze takie komentarze
      • oceń:
      • |
    • avatar
      ~Stanisław 2017-12-14 16:55
      polecam: http://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2017-11-27/napisal-o-dziennikarce-polsat-news-zwykla-ku-wysledzila-go-i-ujawnila-nazwisko/
      • oceń:
      • |
    • avatar
      ~ten sam 2017-12-14 19:59
      http://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2017-11-27/napisal-o-dziennikarce-polsat-news-zwykla-ku-wysledzila-go-i-ujawnila-nazwisko/ - przeczytałem i jeśli dalej nie widzisz różnic to współczuję serdecznie
      • 75%
      • |
      • oceń:
      • |
  • avatar
    ~Anonim 2017-12-14 18:51
    Bla bla bla. Owszem, na samym początku chleb w Rustykalnej był dobry. Czasami kupowałam pieczywko na Struga w maleńkim sklepiku Rustykalnej vis a vis zakonu. Niestety w pewnym momencie poszli w ilość, na czym straciła jakość. Napompowane, sztuczne i niesmaczne. Owszem, wygląd sklepów, design itp. aspekty super jak dla mnie. Lody też niezłe, ale pieczywo do kitu. Teraz tak sobie myślę, że jadłam tam z dzieciakami lody, a to też potencjale źródło zatrucia.
    • 100%
    • |
    • oceń:
    • |
  • avatar
    ~Towaroznawca 2017-12-14 18:45
    Kupne jajka, aby wyeliminować ryzyko zakażenia salmonellą, warto włożyć na 10 sekund do gorącej wody, a następnie do lodówki. Nie zapominajmy też o odpowiedniej higienie. Po każdym kontakcie skóry dłoni z surowym produktem, myjmy dokładnie ręce, najlepiej żelem antybakteryjnym przeznaczonym specjalnie do stosowania w kuchni.
    • 100%
    • |
    • oceń:
    • |
  • avatar
    ~Pan_Franciszek 2017-12-14 18:37
    Witam. Czy wiadomo o którą piekarnie chodzi? Jadam często w Radomiu ciasta i chciałbym wiedzieć dla własnego bezpieczeństwa by uniknąć problemów.
    • 100%
    • |
    • oceń:
    • |
  • avatar
    ~PP 2017-12-14 09:19
    Aga Ty jesteś właścicielka albo coś bo ich zagorzale bronisz a bzdury wypisujesz.
    • 100%
    • |
    • oceń:
    • |
  • avatar
    ~....... 2017-12-14 08:56
    W tym tygodu miały byc, jeszcze piątek. Czekamy.
    • oceń:
    • |
  • avatar
    ~....... 2017-12-14 08:55
    Oj czekamy na te wyniki z Sanepidu.
    • oceń:
    • |
  • avatar
    ~Z 2017-12-14 08:54
    KIedy wyniki z Sanepidu. Czekamy.
    • oceń:
    • |
  • Pokaż więcej komentarzy
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0IGFzeW5jIHNyYz0iLy9yLmNvemFkemllbi5wbC9zZXJ2ZXIvd3d3L2RlbGl2ZXJ5L2FzeW5janMucGhwIj48L3NjcmlwdD4=

#WieszPierwszy

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vci5jb3phZHppZW4ucGwvc2VydmVyL3d3dy9kZWxpdmVyeS9hc3luY2pzLnBocCI+PC9zY3JpcHQ+

Polecamy