Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

Anita Rychtelska (Marcus Cafe) rozgrzewa zimową herbatą

Anita Rychtelska (Marcus Cafe) rozgrzewa zimową herbatą

Marcus Café to miejsce, w którym zatrzymał się czas. Elegancki, klasyczny wystrój kawiarenki sprawia, że napoje, które są w niej serwowane, smakują wyjątkowo. Anita Rychtelska, właścicielka lokalu, uchyliła nam rąbka tajemnicy dotyczącej receptury przyrządzanych przez nią naparów, a także zaprezentowała, jak przebiega proces parzenia wyjątkowej grejpfrutowej herbaty zimowej.

Zimowa herbata w Marcus Cafe - zobacz zdjęcia!

Okres zimowy to czas bez dwóch zdań wyjątkowy, nie tylko ze względu na święta Bożego Narodzenia. To właśnie wtedy kawiarnie i herbaciarnie przyciągają spragnionych, nie tylko pysznych smaków, ale i uroczego, ogrzewającego klimatu, klientów. Kiedy we wtorkowe popołudnie odwiedziliśmy Marcus Café, zastaliśmy tylko pojedyncze wolne stoliki. - Myślę, że efektem naszej popularności są przede wszystkim walory smakowe, jednak dbamy również o sposób podania. Goście jedzą także wzrokiem. To pierwszy atut, z którym się spotyka gość. Idealnym połączeniem jest więc kompozycja wizerunkowa i smakowa – mówi Anita Rychtelska.

Patrząc na to, jak powstaje nasza zimowa herbata, podziwialiśmy ogromną wiedzę Pani Anity, która opowiadała nam o łączeniu ziół i przypraw w unikalne w smaku napary. Klienci mogą liczyć nie tylko na wywar rozgrzewający, ale także takie rodzaje herbat, które uspokoją lub pobudzą organizm. Każda herbata ma jednak jedną, niezmienną bazę. Jest nią naturalny miód, który osłodzi nasz napój. W zależności od zamówienia napar może zostać zaparzony na podstawie czterech rodzajów herbaty: białej, zielonej, czarnej lub Rooibos. Zdrowotne właściwości wywaru zapewnią naturalne składniki, takie jak świeży imbir, goździki, czy rozmaryn. Dla osób poszukujących inspirujących, ciekawych smaków, propozycją jest także anyżek.

Odwiedzając Marcus Café, nasycimy się nie tylko piękną kompozycją naszej herbaty, ale także pysznym, domowym jedzeniem. - Zapraszamy na śniadania, które przeniosą naszych klientów wprost do rodzinnego domu, przypominając smaki dzieciństwa. Jajecznica na naturalnym maśle, czy frittata, to niektóre z propozycji, które można znaleźć w naszym menu – opowiada Pani Anita. Ci, którzy poszukują słodkiego początku dnia, mogą liczyć na kakao z bitą śmietaną, które zapewni pozytywną energię na cały poranek. W lokalu zjemy również lunch oraz lekką kolację. Prawdziwą wisienką na torcie są jednak desery. - W naszej kawiarni można posmakować ciast domowej roboty, takich jak szarlotka, miodowiec, czy tort czekoladowy. Przyrządzamy je, używając naturalnych, domowych składników, które zapewniają wyjątkowy, właściwy smak. W ofercie są również ciasta „z pazurkiem”, które są delikatnie nasączone alkoholem – zachwala swoje wyroby właścicielka Marcus Café. - Naszą specjalnością jest słynna, a przynajmniej mam taką nadzieję, beza z serkiem mascarpone i malinami. Hitem sezonu jest oczywiście pulchny i delikatny piernik z nutą posmaku pomarańczy.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+



Słodko? I bardzo dobrze! Zima jest przecież od tego, żeby się ogrzać, ale i zasłodzić. Magia Marcus Café przekonała nas, że jest to idealne miejsce, na zrealizowanie tego planu. Uwierzcie nam – warto, a jeśli macie wątpliwości… cóż, rozwiejcie je sami, odwiedzając lokal na ul. Żeromskiego.

Przepis na domową, zimową herbatę według Anity Rychtelskiej

Zimowy napój przygotujemy na bazie białej, czarnej lub zielonej herbaty, albo herbaty Rooibos. Podstawowym składnikiem jest także miód – mówi Anita Rychtelska. - Dodatki, których użyjemy, to goździki i świeży korzeń imbiru, gotowany z odrobiną cukru. Dla osób, które lubią niecodzienne smaki, idealną przyprawą będzie anyżek. Najpierw przygotowujemy napar, zalewając wszystkie składniki gorącą wodą. Po odczekaniu ok. 10-15 minut, gdy wywar zawiąże się i nabierze mocy, zalewamy nim miód i... gotowe!

Herbatę można wzbogacić naturalnym rozmarynem, który sprawi, że nasz napar będzie smakował naprawdę wyjątkowo. Z zimową wersją herbaty dobrze komponują się również świeże owoce – cytryna, pomarańcza czy grejpfrut.

Gwarantujemy, że taka kompozycja przypadnie do gustu każdemu!

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy