30 osób zatruło się salmonellą w Radomiu

30 osób zatruło się salmonellą w Radomiu
Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ

Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ.

13 osób z objawami zatrucia trafiło do Radomskiego Szpitala Specjalistycznego– mówi Małgorzata Gregorczyk, rzecznik prasowy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu. - Aktualnie trzy z nich wypisano do domu. Jedna osoba była nawadniana na izbie przyjęć Radomskiego Szpitala Specjalistycznego w Radomiu. Dodatkowo trzy osoby hospitalizowane są poza powiat radomski, dwie w Mielcu oraz jedna we Wrocławiu. Obecnie trwa dochodzenie Epidemiologiczne. Pracownicy inspekcji sanitarnej pobrali próbki żywnościowe do badań mikrobiologicznych oraz pobrali próbki materiału do badań od osób przygotowujących i podających potrawy. Stan osób hospitalizowanych jest stabilny.

Co należy robić by uniknąć zatrucia? -Trzeba odpowiednio przechowywać surowe mięso,drób,ryby i jaja z dala od produktów gotowych do spożycia. Nie zamrażajmy ponownie jedzenia, nie spożywamy lodów i kremów nieprawidłowo schłodzonych- tłumaczy Gregorczyk. -Unikajmy potraw z surowego mięsa, nie spożywajmy środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, czyli mięsa,przetworów,jaj niewiadomego pochodzenia. Ważną rzeczą jest też przestrzeganie zasad higieny. Dokładnie myjmy warzywa i owoce. Dodatkowo po każdym skorzystaniu z toalety. Po wykonaniu tzw. prac brudnych w zakładach produkcyjnych, i gospodarstwie domowym oraz przygotowaniem, a także spożywaniem posiłku zawsze myjmy ręce.

Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ.


Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ

Polecamy