Żeby nie było grubasów

Żeby nie było grubasów
Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ


„Zdrowe żywienie – inwestycja na całe życie” to tytuł pierwszej konferencji, organizowanej przez Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich, Wydział Zdrowia i Polityki Społecznej w Urzędzie Miejskim oraz Radomski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli. Dzisiejsza konferencja zainaugurowała gminny program profilaktyczny ukierunkowany na zapobieganie otyłości wśród dzieci.

  • Jest to coraz poważniejszy problem, z roku na rok wzrasta odsetek uczniów szkół podstawowych i gimnazjów, którzy mają problem z nadwagą i otyłością – powiedziała nam Elwira Skoczek, dyrektor Wydziału Zdrowia i Polityki Społecznej.

Podczas konferencji swój wykład o zdrowi wygłosił prof. Igor Murawow, zwracając uwagę na to, jak ważne jest zdrowe jedzenia, styl życia i zarazem podkreślając, że medycyna ma wpław na nasze zdrowie tylko w 10 procentach. Danuta Chrzanowska, doradca metodyczny z RODON przedstawiła metody i sposoby walki z nadwagą.

Sprawozdanie ze swojej działalności przedstawiły również dwie nauczycielki z ZSSiH Katarzyna Adamus i Ewelina Różańska, które zainaugurowały i prowadzą Szkolną Poradnię Dietetyczną. Zwróciły one uwagę na problem konieczności tworzenia miejsc, gdzie młodzi ludzie mają możliwość porozmawiania o sposobach zdrowego odżywiania, przeciwdziałania lub leczenia otyłości oraz chorobach takich jak anoreksja i bulimia. Namawiały do poszerzania wiedzy na ten temat oraz zweryfikowania asortymentu w sklepikach szkolnych.

Na konferencji obecna była również wiceprezydent Anna Kwiecień, która podzieliła się z obecnymi swoimi doświadczeniami. Zwróciła uwagę na zniknięcie z naszej diety trzech bardzo zdrowych, polskich składników: siemienia lnianego, czarnego bzu oraz zsiadłego mleka.

Część konferencji poprowadził Gerard Parzelski, znawca i miłośnik kuchni azjatyckiej, właściciel Restauracji Higashi. Opowiedział o walorach sushi, wyjaśnił, jak ważne jest spożywanie ryb i innych owoców morza, przytaczając dane statystyczne o długowieczności Japończyków, którzy bazują na tego typu kuchni. Zapewniał zebranych, że jedna krewetka daje tyle samo energii, co kotlet schabowy, mielony i pierś z kurczaka razem wzięte, oszczędzając przy okazji zbędne wchłanianie tłuszczy.

Podsumowanie na temat projektu przygotowała inicjatorka i opiekunka programu „Żywienie dzieci – inwestycja na całe życie”, nauczycielka z ZSSiH Halina Kutkowska.

  • Od dwóch lat do naszej szkoły zapraszane są dzieci, dla których nasi uczniowie szykują specjalne lekcje. Podczas takich zajęć zaproszeni uczniowie wraz ze starszymi kolegami z naszej szkoły przygotowują zdrowe, łatwe potrawy. Jest to obustronna korzyść, nasi uczniowie uczą się komponować zdrowy, interesujący jadłospis, co zapewne przyda im się, kiedy już sami będą rodzicami. Maluszki natomiast ze smakiem jedzą zdrowe przekąski, przygotowane pod okiem starszych kolegów. O konieczności przeprowadzania takich lekcji, niech świadczy niekończąca się kolejka chętnych na następne lekcje – powiedziała Halina Kutkowska.
  • Bardzo mi się podobała ta konferencja, warto odświeżyć sobie pewne informacje i dowiedzieć się nowych rzeczy. W mojej szkole prowadzimy podobne działania przy współpracy z radomskim Sanepidem - powiedziała Sabina Jastrzębska, dyrektorka PSP 5.

Wszyscy reprezentanci na zakończenie spotkania otrzymali specjalnie przygotowane materiały promujące tę inicjatywę, której symbolem jest wysportowany i szczupły Pan Zdrówko:

  • Zdecydowaliśmy się na przygotowanie ulotek i plakatów w formie komiksu, bowiem chcemy trafić do najmłodszych. Liczymy na to, ze kolorowe, zabawne plakaty przyciągną ich uwagę, jak również zainteresują się ich treścią. Na każdym plakacie jest przygotowane miejsce, gdzie szkoły indywidualnie mogą wpisywać kontakt do pielęgniarki lub dietetyka, gdzie dzieci z problemami mogą zwrócić się o pomoc – powiedziała Joanna Pałka-Czerwińska, zastępca dyrektora Wydziału Zdrowia i Polityki Społecznej.

Po konferencji wszyscy goście mieli możliwość spróbować sushi, serwowanych przez Restaurację Higashi oraz zdrowych przekąsek przygotowanych przez uczniów „Gastronomika”.

Aleksandra Jabłonka / fot. Łukasz Stańczuk

Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ

Polecamy