Odkrywamy strefę - "3 cytryny" z Radomia

Odkrywamy strefę -
Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ

Supernowoczesny zakład produkujący tak popularne napoje jak „3 cytryny” czy „Polo Cola” widzi każdy, kto wjeżdża do Radomia od strony Warszawy. Budowa obiektu rozpoczęła się w 2003 roku. Poprzedziły ją wyjątkowo krótkie negocjacje między firmą Zbyszko Company, a kierownictwem radomskiej podstrefy Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Pod koniec września 2003 r. media informowały, że producent napojów zainteresowany jest inwestycją w Wólce Klwateckiej. Dwa miesiące później rozpoczęły się już roboty ziemne, przygotowujące teren pod budowę zakładu. W maju 2004 r. napełniono tu pierwszą butelkę.

Obecnie Zbyszko zatrudnia około 200 osób, a firma jest bardzo znaczącym graczem na polskim rynku spożywczym, m.in. dlatego, że w radomskiej fabryce postawiono na supernowoczesne rozwiązania technologiczne. Dzięki temu, w godzinę można tu wyprodukować 150 tysięcy napojów w technologii Ultra Clean i Aseptic.
Zbyszko Company był także jedną z pierwszych firm w Polsce, która zainwestowała w nowoczesny magazyn przyjmujący na godzinę 200 palet i wydający 400 palet. Obsługuje go zaledwie 4 osoby, ponieważ większość zadań realizują automaty.

Butelka „3 cytryn”, zanim trafi w nasze ręce musi przebyć długą drogę. Napój przygotowany według specjalnej receptury opartej na wodzie źródlanej i naturalnych składnikach, w sterylnych warunkach wlewany jest do butelek. Po zakręceniu każda z nich jest etykietowana (maszyna potrafi oznaczyć 100 tysięcy opakowań w godzinę!), a późnej za pośrednictwem przenośników transportowana do urządzenia pakującego. Gotowe zgrzewki otrzymują paski służące jako rączki. Następnie roboty zabezpieczają je folią i przygotowują do ułożenia na paletach. Windami przewożone są do magazynu. Czasem do akcji włącza się laserowy wózek transportujący, który działa… bez kierowcy. Komputer przydziela każdej z palet numer i wyznacza miejsce na regale, gdzie oczekują na załadunek.
Cały przedstawiony powyżej proces jest zautomatyzowany. Oczywiście nadzoruje go człowiek, który siedzi w miejscu przypominającym bardziej centrum kontroli lotów niż fabrykę napojów.

Innowacyjność firmy Zbyszko Company widać również w produktach wprowadzanych na rynek. Niedawno jako pierwsza w Polsce zaczęła stosować nową, naturalną formułę słodzenia, która jest oparta o stewię. Ekstraktem z jej liści (pozwalającym ograniczyć o 50 proc. kaloryczność) „dosłodzono” na razie tylko „Polo Cola Slim”, ale niedługo mają pojawić się inne produkty z tym dodatkiem.

com

Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ

Polecamy